Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Agenda

Na dvou frontách

Nový lídr pravice bojuje s prezidentem a se svou pověstí

24 A stransky R42 2013 • Autor: Respekt
24 A stransky R42 2013 • Autor: Respekt

Stojí na scéně už čtvrtstoletí, a přestože se během té doby zamotal do velkých skandálů a kontroverzí, stal se teď jednou z hlavních postav blížících se voleb. Miroslav Kalousek. Političtí oponenti si odpor k němu vystavují na billboardy jako program, pro řadu jiných se ovšem stal nečekanou nadějí: slibuje, že zabrzdí autoritářské sklony druhé velké figury letošních voleb – prezidenta Miloše Zemana. I kritici Kalouskovi přiznávají, že v politice hraje extraligu a že zvládá technologii moci jako málokdo jiný v této zemi. Během své politické kariéry se opakovaně zvedl z velkých politických pádů a boj vyhlášený Zemanovi z něj dnes dělá nejslyšitelnějšího tuzemského obránce ústavy a demokracie. Otázkou zůstává, zda jím opravdu je.

Pověst je pověst je pověst

„Nic jsme si v tomto směru nepřipravovali, na žádné schůzi vedení strany nepadla slova, že by to mohla být osa naší kampaně,“ odpovídá místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová na otázku, jak se vlastně v její partaji rodila antizemanovská předvolební strategie. Prý to tak trochu vyplynulo z prezidentských voleb po prohře předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Některé výroky Miloše Zemana v kampani, hlavně na téma němectví našeho předsedy, nás opravdu nadzvedly, a že jsme dnes citliví na prezidentovy výroky, je logické,“ dodává Langšádlová.

Jak zkrotit Zemana?„Návod dáme po volbách, podle toho,jak dopadneme.“(Kalousek)

Samotný Miroslav Kalousek to prý měl jinak – do protiprezidentského boje za demokracii jej poslalo letní vyjádření Miloše Zemana, že považuje ústavní zvyklosti za „idiotské“. „Není možné, aby si hlava země vykládala nepsaná ústavní pravidla, jak se jí zamane. A už vůbec není možné, aby jejich překračováním uzurpovala moc,“ vysvětluje vzrušeně Miroslav Kalousek. To, že se jako jeden z mála postavil populárnímu Miloši Zemanovi, mu v části rozdělené společnosti vyneslo pozornost a respekt, nicméně při bližším pohledu se zdá, že celý „boj proti autoritářství“ zatím stojí  na bonmotech typu: Zeman zachází s ústavou jako kdysi Klement Gottwald, Zeman je „gosudar“ a podobně. Jak si tedy Zeman podle Kalouska uzurpuje moc a co s tím Kalouskova strana míní podniknout?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].