Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Příběh jednoho omylu

Respekt 23/2013

S úžasem jsem četla CV pana Ing. J. Drábka: inteligence, mimořádná vzdělanost, navíc mezioborová vzdělanost, zkušenosti! Nikdy jsem neměla možnost jej vnímat s podobnými pocity. Ministr práce a sociálních věcí nevykazoval ani stopu sociální inteligence, empatie a schopnost rozumné lidské komunikace. To mluvím o formě komunikace, obsah jeho reforem byl podobně nepřijatelný. A jak přišel, nezazářil, tak i odešel (a spoušť, za niž nenese odpovědnost, po něm zůstala). Bohužel, ty z nás s menší pamětí jen postrčil do náruče „levicových“ stran, které zákonitě musí využít takových těžkých chyb pravice.

           Milada Loudová

Ženy s rameny

Respekt 23/2013

Skvělá definice problému: Alfa ženy a beta samečkové. Zhruba patnáct let sledujeme zřetelně nový jev. Stírá a posouvá se obsah ženské a mužské polarity. Mění se jejich vymezení. Žena vítězí, když je z velké části mužná, a naopak muž profituje z prezentace rozvinutého ženského chování. Jak to? Protože to společnost žádá. Společnost formuje jednotlivce do nového tělesného a společenského tvaru, mimo jeho zadanou pohlavní polaritu. Tento pohyb probíhá na všech rovinách: biologické, duševní, společenské a duchovní. Zadavatelem tohoto proudu je společnost. Avšak společnost je zároveň obětí, protože tato tendence je projevem nepoznané degenerace lidského druhu.

Nejlepší definici jste uvedli ve zmíněném sloupku, kde autorka píše: „Skutečná alfa žena v pánském obleku s ramenními vycpávkami XXL je (i mimo ramena) obdařena ve všech směrech. Její kalhotový kostým je doplněn lodičkami na podpatku, které klapou tak výhrůžně, že beta samečci se při tom zvuku rozklepou strachy.“

Souhlasíte, že toto je cesta do nicoty?

           Mgr. Marcela Slavíčková,

            psycholožka

Ekonomky se Sokola nebojí

Respekt 23/2013

Docela smutné čtení. Pan Ševčík je bohužel typickým příkladem inteligentního, vzdělaného člověka, kterému ale chybí moudrost a tolerance – tedy vlastnosti pro kantora nezbytné, a proto by měl své schopnosti uplatňovat v privátní sféře, a ne svým egem poškozovat fakultu. (S vypsanými aktivitami na ni ani nemůže mít čas.) Dech mi vyrazilo tvrzení, že na národohospodářskou fakultu se nedělají přijímací zkoušky z matematiky! Kam, když ne sem? Vždyť absolventi budou v budoucnosti řídit naše hospodářství!

           Ing. Petr Vlažný

Brouk Pytlík každodenní xenofobie

RESPEKT 21/2013

Plně souhlasím s názorem Kamila Fily na filmaře (dá-li se mu tak říkat) Tomáše Magnuska. Potěšilo mě, že autor článku tvůrce trefně „sejmul“, možná ho tak lze srovnat s lidovějším Zdeňkem Troškou… Otázkou ovšem zůstává, jak je možné, že Tomáš Magnusek tu plejádu herců do svých filmů získal? A když už, jak je možné, že tam (můžeme je v klidu nazvat profesionály) vystupují a působí tak neumětelsky, tak amatérsky? Nejspíš to souvisí s faktem, že řada z nich běžně vystupuje v „pokleslejších“ seriálech, ale to už nechám na odbornících.

           Petr Hrudka

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].