Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Výkop na Mars

Kickstarter badge funded • Autor: Respekt
Kickstarter badge funded • Autor: Respekt

Zatímco u nás uvědoměle ultraliberální či obyčejně lakotní lidé při představě, že se dotuje něco tak zbytečného jako filmy, by si nechali pro pětník koleno vrtat, v USA, baště komerční kinematografie, narůstá trend financování filmů z peněz oddaných fanoušků. Samozřejmě je tu pro mnohé zásadní rozdíl právě v dobrovolnosti a cílenosti příspěvku. Ale není tu rozdíl v náhledu na to, že určité projekty nelze prosadit standardní cestou, kdy producent dostane všechny peníze od studia nebo televizní stanice, protože si všichni předtím spočítali návratnost takové investice. Některé filmy zkrátka nezapadají do výrobních tabulek a diváckých průzkumů.

Nejslavnější internetovou stránkou, kde různí tvořiví lidé hledají své minidonátory, je Kickstarter. Díky němu vznikla již řada restaurací, technických zlepšováků, hudebních desek i malých nezávislých filmů. Jistý průlom nyní představuje, že nejvíce peněz za krátkou dobu od desítek tisíc přispěvatelů přiteklo do projektu celovečerní podoby seriálu Veronica Mars o středoškolačce (nyní již vysokoškolačce), která na vlastní pěst vyšetřuje zločiny. Přesněji – byly to dva miliony dolarů od 30 tisíc lidí za jediný den od momentu, kdy byla vyhlášena kampaň na sbírku. Seriál, který byl pro údajný nezájem zrušen v roce 2007 po třech sezonách, se ukázal být životaschopnější, než to vypadalo podle výsledků sledovanosti.

Pro srovnání, animovaný film podle drsného komiksu The Goon (který by měl režírovat David Fincher) má dosud 442 tisíc dolarů, na realizaci zatím posledního scénáře Charlieho Kaufmana nazvaného Anomalisa se vybralo 406 tisíc. „Čím více získáme, tím surovější biják uděláme,“ slibuje hlavní tvůrce Veroniky Mars Rob Thomas, který počítá s tím, že se v hlavní roli vrátí trochu odrostlejší hvězdička Kristen Bellová.

Znamená ovšem tento výkop, že Kickstarter je stále úspěšnější instituce pro podporu malých filmů, nebo jde naopak o postupný příklon ke komercializaci a důkaz, že největší podporu budou nakonec dostávat zhruba stejné produkty pro teenagery, jaké už jsou běžně vyráběny?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].