Maroko

Osmačtyřicetiletý král Muhammad VI., který od nástupu k moci v roce 1999 výrazně proměnil tvrdou diktaturu svého otce, si udržel pověst reformátora. Požadavky tisíců mladých demonstrantů zčásti vyslyšel, když v televizním projevu oznámil omezení své takřka absolutní moci a nechal vypracovat novou ústavu. Maročané ji v červenci schválili v referendu. V zemi nově vzniklo nezávislé soudnictví, premiérem se teď automaticky stává šéf nejsilnější politické strany, která má právo jmenovat ministry a úředníky i rozpustit parlament. V listopadových prvních volbách podle nových pravidel zvítězili umírnění islamisté. Řada mladých Maročanů si nicméně stěžuje na nedostatečnost změn.

Alžírsko

Do nejrozlehlejší arabské země se protesty ze sousedních zemí nerozšířily, a to ačkoli nezaměstnanost, korupce a nespokojenost obyvatel dosahují podobně vysoké míry. Zárodky protestů v únoru potlačila policie. Vláda, kterou fakticky drží armáda, se pak pokusila nespokojenost občanů ztlumit větším přerozdělením peněz, jež stát získává ze svých zásob ropy a plynu – o třetinu například zvýšila platy státních zaměstnanců. Větším a také násilnějším protestům zřejmě zabránila i nedávná zkušenost občanské války, během níž v 90. letech zemřelo přes sto tisíc lidí.

Tunisko

Vzpoura…

I_obalka.indd
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka.indd
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 46 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Tomáš Lindner

redaktor, zahraničí

lindner tomas
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1564

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte