Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Který James Bond byl podle vás nejlepší a proč?

06 kovar archiv R44 2012 • Autor: Respekt
06 kovar archiv R44 2012 • Autor: Respekt

Martin Kovář

Historik, ředitel Ústavu světových dějin FF UK v Praze

Každý, kdo má bondovky rád, nikdy nezapomene na Seana Conneryho. Nejen proto, že byl přesně před padesáti lety první (ve snímku Dr. No), ale hlavně proto, že v sobě měl neodolatelný šarm a hravost, po nichž není v dnešním světě už takřka ani památky. Podle mě je nicméně nejlepším Bondem Daniel Craig, neboť je nejblíž tomu, jak agenta 007 viděl jeho autor Ian Fleming. Craigův Bond je cynický, arogantní, brutální a zároveň – na rozdíl od svých „pohádkových“ předchůdců – reálný či, přesněji řečeno, uvěřitelnější: rvačky s nepřáteli jej viditelně bolí, stejně jako mučivé pochybnosti o smysluplnosti svého poslání (například v Casinu Royale). Šarm, švih a nadhled mu navíc naštěstí zůstaly.



06 silvie archiv R44 2012 • Autor: Respekt
06 silvie archiv R44 2012 • Autor: Respekt

Silvie Lauder

novinářka

Daniel Craig. Jednak kvůli komplexnímu šarmu tohoto Brita, ale zejména kvůli proměně, kterou bondovská série po jeho nástupu prodělala. V craigovském podání je špion snad ještě více macho než jeho předchůdci (zapomeňte na střílející propisky, tady se bojuje holýma rukama), ale zároveň je machem avantgardním, moderním. Je zranitelný, projevuje emoce, s ženskými hrdinkami nenakládá jako s hračkami na jedno použití, ale jako s rovnocennými partnerkami. A Bond girls se z tak trochu komiksových postaviček (Pussy Galore?!) přerodily v plnokrevné figury. Tvůrcům se tato modernizace bohatě vyplatila – komerčně nejúspěšnější byly zatím oba filmy s Craigem také proto, že na Bonda začaly chodit ženy.

06 slachta jaros R44 2012 • Autor: Respekt
06 slachta jaros R44 2012 • Autor: Respekt

Robert Šlachta

ředitel ÚOOZ

O mně je všeobecně známo, že jsem velkým fandou bondovek. Je to relaxace, kterou si vyloženě užívám. Každý z hlavních představitelů měl určitě něco do sebe, to je otázka subjektivního vjemu, ale mě asi nejvíce oslovil Sean Connery. Jeho Bond mi prostě seděl. Na stupnici od jedné do deseti bych mu dal určitě vyšší číslo, než je jeho proslulá sedmička. Musím ovšem říci, že Daniel Craig by ode mne získal také vysoké ohodnocení. I v jeho podání je totiž James Bond opět víc chlap než pohádkový superhrdina.

06 joch jaros R44 2012 • Autor: Respekt
06 joch jaros R44 2012 • Autor: Respekt

Roman Joch

ředitel Občanského institutu

Dobrý Bond? Žádný turbo-techno-sci-fi utopista, nýbrž konzervativní realista. Bond byl konzervativec, rovněž Q byl konzervativec a taky Moneypenny. Šéf M byl labourista; šéfka M dokonce patřila k New Labour, což znamená, že v mládí byla lesbičkou, trockistkou a protestovala proti válce ve Vietnamu.

V čem byl Bond konzervativní? Především nebyl sentimentální. Žádné vciťování se, žádné projevy emocí, žádná sentimentalita. Bolest nepřítele ho těší, bolest svou najevo nedává. Věcnost, chladnost a dobré způsoby. Nepřítel musí zemřít. Pokud ho to před smrtí bolí, tím lépe. Smrt nepřítele je důvodem ke skleničce; bolestivá smrt nepřítele – ke skleničkám dvěma. Nejlepší Bondové? Connery a Craig.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2012 pod titulkem Anketa: Který James Bond byl podle vás nejlepší a proč?