Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Různé identity

Několik postřehů k debatě o aktuálním stavu kapitalismu

Hrozící dlouholetý ekonomický útlum vede k debatám a analýzám (například na stránkách deníku Financial Times), jaký je dnes vlastně kapitalismus a jak jej zlepšit. Přitom je třeba vzít v úvahu, že již dávno neexistuje jeden jediný. Jakkoli žijeme v éře globalizace, pořád máme velmi různé druhy kapitalismu i jeho potíží, které se překrývají jen v dílčích aspektech.

Zajímavé například je, že problémy (a podobného druhu) mají Velká Británie a Spojené státy, zatímco takové Kanadě se daří. Kanada je totiž trochu jako sociálně citlivá Skandinávie, ale také trochu jako úspěšná Austrálie, tedy velká země velmi závislá na vývozu surovin, těžící ze vzestupu třetího světa. O dost jiné problémy má západní Evropa, ve zcela jiné situaci se nacházejí rostoucí země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) a jedinečná situace je v Latinské Americe či východní Evropě.

Kapitalismus má i globální potíže. Jsou tu nerovnováhy mezi zeměmi, které příliš spoří a podhodnocují kurz měny (Čína, Německo, Jižní Korea), a ostatními, jež mají opačný problém. Je tu otázka, co bude se světovou rezervní měnou. Další globální potíží je otázka, co s liberalizací světového obchodu, která ztratila tah na branku i ideologickou podporu. Pak jsou tu nezkrocené finanční toky a spekulativní kapitál.

 

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].