Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kdo hacknul Kalouska

Ministr financí hraje o své politické přežití

20 A cudlin R29 2012 • Autor: Respekt
20 A cudlin R29 2012 • Autor: Respekt

Politické tlaky na zastavení vyšetřování předraženého nákupu armádních letadel CASA jsou silnější, než se dosud zdálo. Po telefonátu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) přímo hlavnímu vyšetřovateli, v němž se ho měl podle úřední zprávy pokusit zastrašit, a po provalení schůzky, jejímž cílem mělo být nadřízené vyšetřujících detektivů přesvědčit, aby věc nerozplétali, teď nátlak na sebe potvrdil i policejní prezident Petr Lessy.

S rostoucími výhrůžkami ale zároveň vzrostla i šance, že se podaří rozkrýt mocenskou síť, která zde roky nevýhodné nákupy typu CASA organizovala a nyní se jejich rozkrytí snaží co nejvíc zabránit. Poslanecký souhlas s vydáním bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání právě kvůli letadlům CASA totiž detektivům naplno otevřel možnost zjistit důležité informace přímo od jedné z hlavních aktérek.

Všichni brzo půjdete

Až dosud šlo o anonymní svědectví z nitra bezpečnostních složek. Veřejným vystoupením šéfa policie, který na konci minulého týdne před poslanci bezpečnostního výboru popsal, že politici skutečně zasahují do vyšetřování případu CASA, se ale za své podřízené svojí autoritou poprvé postavil i nejvýše postavený policista v zemi. Lessy tvrdí, že po samotném telefonátu šéfovi vyšetřovacího týmu letadel CASA Jiřímu Mazánkovi, ve kterém mu měl Kalousek říct, že „u policie skončil“, následně ministr třikrát zavolal i jemu.

Jak už Lessy veřejně prohlásil, Kalousek mu měl v souvislosti s prací jeho lidí na případu CASA, v němž hrozí vyšetřování jeho politické spojenkyně Parkanové, říci, že „všichni budete odstíháni a nebude to trvat dlouho“. Hovor přitom proběhl jen několik hodin poté, co premiér Petr Nečas (ODS) ministru financí právě kvůli hovoru s Mazánkem jeho chování vytknul jako zcela nepřijatelné a pohrozil mu při jeho opakování odvoláním z vlády.

20 B jaros R29 2012 • Autor: Respekt
20 B jaros R29 2012 • Autor: Respekt

Lessy fakt, že o telefonátech promluvil až o týden později, co k nim došlo, vysvětluje tím, že svým svědectvím nechtěl ovlivňovat hlasování o vydání místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parkanové právě kvůli případu CASA. Kdyby je totiž zveřejnil před rozhodováním poslanců, což neudělal, část politiků by to podle Lessyho mohla vnímat jako tlak, který má podepřít policejní žádost.

Na rozdíl od Mazánka nicméně Lessy o věci nesepsal žádný oficiální záznam a telefonáty si nenahrál, což zároveň už jako neprofesionální přístup zkritizoval ministr vnitra Jan Kubice. Faktem ale je, že k učinění záznamu neměl Lessy důvod, ani to nebyla jeho povinnost, když obsah hovoru s ministrem Kalouskem neshledal jako protizákonný. Na přímý dotaz však členy bezpečnostního výboru o věci každopádně okamžitě informoval.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].