Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Nespravedlivý svět fotbalu

Proč se v kopané neprosadily technologie, které pomáhají rozhodčím správně posuzovat sporné situace? Po řadě kontroverzních verdiktů se přístup FIFA začíná měnit.

71 A R24 2012 • Autor: Respekt
71 A R24 2012 • Autor: Respekt

Pro anglického fotbalistu Franka Lamparda to byla frustrující situace. Ve 38. minutě osmifinálového utkání mistrovství světa 2010 prohrávala Anglie s Německem o gól, když se k záložníku Lampardovi po sérii zmatků na hranici pokutového území dostal míč. Lampard vypálil na německou branku, míč narazil do břevna a odrazil se směrem dolů. Zjevně dopadl celým objemem za brankovou čáru. Německý brankář Manuel Neuer přesto zareagoval bleskově: odražený míč chytil a rychle rozehrál.

„Nemusel jsem se ani potom dívat na video, hned jsem věděl, že to byl regulérní gól,“ řekl k tomu později Lampard. To samé bylo jasné německému brankáři a divákům u televizních obrazovek, kteří několikrát viděli opakovaný záběr. Kamenem úrazu se však stali rozhodčí. Ani hlavní, ani čárový sudí ve zlomku vteřiny nepostřehli, jak to doopravdy bylo, a šokovanému Lampardovi gól neuznali. Anglie nakonec prohrála 1:4 a z turnaje vypadla.

Ve fotbale se videozáznam zatím nepoužívá, funkcionáři mezinárodní fotbalové federace FIFA se technickým inovacím brání. Fotbal je spíš konzervativní sport, jehož pravidla zůstávají od samotných počátků téměř stejná. Je to určitý rozdíl například oproti lednímu hokeji, kde je technický vývoj mnohem rychlejší; hlavní sudí se tu může obrátit na rozhodčího u videa a s jeho pomocí posoudit, zda gól skutečně padl a jestli to bylo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].