Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Dokázat vidět za roh

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Do roku 2012 sice vstupujeme oslabeni ztrátou Václava Havla, ale zároveň posilněni přesvědčením, že tato společnost má na co navazovat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Česko a Evropu čeká v některých ohledech nelehký rok, ale prozíravost a odvaha mohou problémy stojící před námi vyřešit. Jde jen o to, jestli to dovolíme. Už i v Česku vyšla mimořádně zajímavá kniha Nassima Nicholase Taleba Černá labuť, která popisuje neschopnost lidí poučit se z minulých chyb a připravit se současně na nové výzvy. Jednou z jeho tezí je, že bychom potřebovali lidi, kteří dokážou negativním událostem předcházet, a nikoli na ně jen reagovat. Je to ale možné? Autor dává jeden zajímavý příklad v souvislosti s tragickými událostmi 11. září 2001. Kdyby se před tímto datem našel politik, který by prosadil zákon zavádějící mimo jiné neprůstřelné dveře do kabiny pilotů, nepochybně by to zvedlo protesty proti zvýšeným nákladům na létání. Vizionář by tak sice zabránil útokům na dvojčata, ale nikdo by to nevěděl.

„Tomu, kdo prosadí zamčené pilotní kabiny, nikdo nepostaví na náměstí sochu, dokonce se o této zásluze nezmíní v nekrologu: ‚Joe Smith, který pomohl zabránit katastrofě 11. září, zemřel na komplikace spojené s onemocněním jater.‘ Naopak. Když veřejnost uvidí, jak bylo jeho opatření zbytečné a drahé, za přispění pilotů jej dost možná vyštve z úřadu,“ píše Nassim Nicholas Taleb.

A tak to přesně je. Potřebujeme politiky (a nejen je), kteří najdou odvahu zabránit problémům, jež se ještě nestaly. Řeší se například, jestli finančně pomoci Unii vyřešit ekonomické potíže. Ano, teď by nás to stálo peníze, v dlouhodobém hledisku by to však mohlo zabránit mnohem větším ztrátám. Nebo další příklad: Více financí pro armádu by nepochybně zatížilo rozpočet v napjaté fiskální době, ale z delší perspektivy je to dobrá investice. Odepření si některých sociálních výdobytků sice možná sníží náš životní standard, ale pomůže stabilizovat chod státu. Ale zároveň to platí i naopak. Možná že některé investice by nyní zvýšily zadlužení, avšak zároveň by mohly rozpohybovat ekonomiku.

Takových ukázek by se daly najít desítky, a kdybychom znali budoucnost, tak samozřejmě i stovky.

Jak možná víte, vláda se rozhodla plošně zvýšit DPH, což má pro ni příjemný důsledek, že se budou zdražovat tištěná média a možná tak o ně bude menší zájem. Zvednout cenu musíme i my, ale je férové říct, že se tak neděje jen kvůli záměru vlády. Celkově stoupají náklady na výrobu, takže zdražujeme o tři koruny. Zároveň jsme se ale rozhodli zatím nenavyšovat cenu předplatného. Věříme, že to finančně ustojíme, a slibujeme, že budeme dělat takový týdeník, aby se vám vyplatil každý zaplacený desetník (a máte to i s veršem na závěr – no nekupte to).

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].