Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Od věci

O půstu se jedl bobr

Půst je dnes považován hlavně za očistnou, případně dietní techniku. Ten křesťanský čtyřicetidenní, jehož čas za pár dnů začíná, už z duchovních důvodů před Velikonocemi drží málokdo. Historička, archeoložka a specialistka na dějiny stravování Magdalena Beranová říká, že naši zbožní předci si během něj docela pochutnali.

80_R09_2011_n.jpg
80_R09_2011_n.jpg

80_R09_2011_s.jpg
80_R09_2011_s.jpg
Jak se dá vlastně zjistit, co naši předci jedli?

Slouží k tomu paleobotanika a osteologie, tedy nálezy semen rostlin a kostí. Podle nich odhadneme, jaké obiloviny pěstovali, jaké rostliny sbírali či jaké maso jedli, zda převládalo zemědělství, lov, nebo pastevectví. Když pak zkusíte rekonstruovat pracovní postupy, třeba vypěstovat pravěké obilí, sklidit jej pravěkými srpy a semlít na primitivních kamenných mlýncích, drtidlech, hodně vám to napoví. Samozřejmě to člověk musí zkoušet, mnoho věcí si domyslet. Postupy jsme při experimentech konzultovali třeba s mlynáři, kteří nám hodnotili mouku. No a když už jsme měli mouku, tak jsme z ní zkoušeli péct chleby a placky a vařit kaše. No řekněte, co bychom z toho měli, kdybychom to nezkusili?

 

Jak chutnaly?

Na vědeckých konferencích, které bývají dost často trochu nudné, jsme své výtvory podávali. Sjela se nám vždy spousta kolegů, i ze zahraničí, a všem chutnalo, brali si i domů.

 

Jak často se naši předci postili?

Postních dnů bylo opravdu hodně: všechny středy, pátky, zčásti soboty, připočtěme k tomu adventní půst, čtyřicetidenní velikonoční půst, vigilie, tzv. suché dny zostřeného půstu. Dohromady to dělalo až 192 dní v roce, kdy bylo zakázáno požívání masa teplokrevných zvířat a o pátcích také mléčných výrobků a vajec. Čtyřicetidenní…

2011_obalka_R09
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2011_obalka_R09
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 44 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Kateřina Mázdrová

redakce vydání

mazdrova
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 367
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte