Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Může Andrej Babiš změnit českou politiku a jak?

Lukáš Jelínek

politolog

Kdyby pan Babiš chtěl změnit českou politiku, pracoval by na tom trpělivě a důsledně. Své protikorupční nadšení, které mu osobně věřím, by například podepřel systematickou integrací prostoru občanských a podnikatelských iniciativ. Mohl si budovat věhlas i důvěru. Unáhleným vstupem do politických vod však víc ztrácí, než získává. Politiku nezmění (leda zpestří) a obtížně se bude zbavovat nálepky „dalšího byznysmena, který jen chtěl posílit své impérium“. Jeho plamenná mluva bude srovnávána s Věcmi veřejnými před vstupem do parlamentu. Zemitým vystupováním odradí mnohé intelektuály. A postoje voličů vůči miliardářům, kteří zbohatli v 90. letech, mu také nepomohou. Vykročil zkrátka nesprávnou nohou.

 

Tomáš Němeček

Lidové noviny

Myslím, že ne. Tytéž vlastnosti, jež Andreji Babišovi pomohly v podnikání, podle mě brání jeho osobnímu úspěchu v politice: tvrdost k okolí i k sobě, jistá osobnostní jednoduchost, zvyk rozhodovat sám. Působí nepříjemně, lidé cítí, že mu chybí vřelost. Přemýšlím, jestli může Babiš změnit atmosféru. Ale jeho jediné téma je zatím korupce, a tady už se dala do pohybu širší společenská změna: Babiš jen naskočil na zadní plošinu jedoucí tramvaje.

Přesto ještě váhám. Byl ochoten investovat nejméně 300 milionů do zkrášlení Průhonic, když v tom viděl smysl. Existují možnosti, jak i za méně peněz zlepšit společnost. Andrej Babiš jen ještě na žádnou nepřišel, nemá dost fantazie. Ale třeba mu někdo poradí.

 

David Ondráčka

ředitel Transparency International

Když se bohatý člověk přihlásí takto rezolutně do veřejného života, tak to může politikou zahýbat. Ale musí umět naštvanost a frustraci veřejnosti překlopit do něčeho pozitivního. A taky začít pracovat týmově, politika má jiná pravidla než byznys. Pan Babiš byl posledních 20 let součástí politicko-byznysově-lobbistického prostředí, což mu bude vždy současný establishment předhazovat a snažit se jej diskreditovat. Kdo se k němu přidá, musí počítat s nálepkou a zostouzením. Na posledním trendu zapojování byznysmenů do boje proti korupci mě zajímá, jestli to budou ony „rockefellerovské“ příběhy, od nejasného zbohatnutí k mecenášství a tlaku na kultivaci společnosti – to zatím přečíst nelze.

 

Jindřich Šídlo

Hospodářské noviny

„Změnit“ ji nedokáže a nejsem si ani jist, že to opravdu udělat chce. Může ji ale ovlivnit, pokud ho však jeho náhle probuzená očistná aktivita bude bavit delší dobu a pokud dokáže vykročit z role poněkud hlučného klauna, kterou si zatím vybral. Tady se totiž jeho potenciál a zajímavost pro publikum brzy vyčerpá. Navíc stále jasně neřekl, že do politiky opravdu chce se vším všudy. Jisté ale je, že jeho nástup musí spoustu politiků zejména z ODS a ČSSD upřímně děsit. Babiš sice nemá žádný program kromě hesla „mělo by se krást méně“, zato má však ohromné množství  citlivých informací, což je – jak známo – v politice to nejlepší zboží.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 47/2011 pod titulkem Anketa: Může Andrej Babiš změnit českou politiku a jak?