Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Léčka v Praze

Z vazební věznice na Pankráci vyšel předminulý pátek poté, co dostal v Česku politický azyl. Bývalý ukrajinský ministr hospodářství BOHDAN DANYLYŠYN (45) působil v kabinetu Julije Tymošenkové od roku 2007 až do loňska. Nyní doma čelí obvinění ze zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek. On sám tvrdí, že jde o politickou pomstu současného režimu prezidenta Viktora Janukovyče, který doposud víceméně západní směřování Ukrajiny otočil po loňských vyhraných volbách opět směrem k Rusku. Ministr Danylyšyn teď v rozhovoru poprvé odkrývá nejasnosti kolem svého pražského zadržení loni 18. října.

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

Kdy jste poprvé zjistil, že se o vás a další ministry bývalé vlády Julije Tymošenkové zajímá prokuratura a policie?

Už od loňského jara – poté, co jsem přišel o funkci ministra hospodářství – začalo podivné vyšetřování mých údajných deliktů. V květnu a červnu 2010 jsem podával řadu vysvětlení na generální prokuratuře. A postupně začalo být jasné, že nová vláda Viktora Janukovyče prostě chystá politický zátah na představitele opozice a bývalé ministry z kabinetu Julije Tymošenkové. Teď už to vidi každý – ve vazbě je řada mých bývalých kolegů, třeba bývalý ministr vnitra Jurij Lucenko nebo ministr životního prostředí Hryhorij Filipčuk. Další jsou šikanováni a vyšetřováni za údajné – zdůrazňuji nedokázané – zločiny, které měli v minulosti spáchat ve svých funkcích.

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

Podle mezinárodního zatykače Interpolu jste na Ukrajině obviněn z nezákonných machinací v řádu 31 milionů korun. Máte pro to vysvětlení?

Šlo o smlouvu dodávek pro ministerstvo obrany, u níž jsem podepsal souhlas, a úřady dnes tvrdí, že to bylo nezákonné. Přitom ta věc jen prošla standardní procedurou přes moji kancelář. Podklady podepsala a schválila řada osob, které jsou dodnes na Ukrajině ve svých funkcích – třeba vedení armády nebo současný ukrajinský ministr obrany. Z toho mi vychází jasný politický záměr celé akce.

 …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].