Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Je dítě ve větším bezpečí, když mu pořídíme „bodyguarda“ v podobě například hodinek s GPS či jej necháme „očipovat“?

MAREK MINÁRIK

ředitel biotechnologické společnosti Genomac

Pokud by někdy možnost „očipování“ byla skutečně reálná a technologicky nenáročná, tak rozhodnutí musí být pouze na rodičích dítěte. Pokud se oba rodiče shodnou, že pro to existují důvody, měli by mít právo své dítě „očipovat“, stejně jako mají právo rozhodovat o věcech s daleko závažnějším dopadem na jeho život, psychiku či osobnost. U svých vlastních dětí důvody pro „očipování“ v současné době já ani moje žena necítíme, nicméně nevylučuji, že se to s jejich dospíváním může změnit.

LUDMILA ČÍRTKOVÁ

policejní psycholožka

Z pohledu bezpečnosti dětí „očipování“ nebo podobné technické prostředky příliš nepomohou. Pouze evidují místo pohybu dítěte. Neřeší podstatu věci, to je otázku vlastního bezpečného, opatrného chování při kontaktu s nějakou rizikovou situací. Mám pocit, že jde pouze o byznys využívající obavy rodičů. Navíc hrozí nebezpečí, že brutální pachatelé se budou snažit čip nebo uzamknuté náramky s GPS odstranit, a tím dítě zmrzačí.

LENKA VLASÁKOVÁ

herečka

Mám tři děti a o něčem podobném neuvažuji, ba mohu říct, že to jde mimo mě. Snad kdybych byla Karel Gott, tak na to mám jiný názor… Otázku bezpečí se se svými dětmi snažím řešit hlavně tím, že důvěřuji jejich vlastní zodpovědnosti, a myslím, že to ani jinak nejde. Jinak člověk může propadnout paranoii, že na každém rohu číhá nebezpečí a dětem se nutně musí něco stát, a lehce se z toho zblázní.

ZUZANA BAUDYŠOVÁ

ředitelka Nadace Naše dítě

Jsem zásadně proti „čipování“ dětí. Brání tomu zejména otázka lidských a dětských práv, zejména práva na soukromí dítěte, morální důvody a také možnost zneužití informace o tom, kde se právě dítě nachází. Co se týče náramků s GPS lokátorem, mělo by jej podle mého názoru nosit pouze dítě, které je v ohrožení života. Zároveň věřím, že se podobné náramky s GPS nestanou jakýmsi módním doplňkem dětí, které budou žít se skrytou fobií, že se jim může něco nepěkného přihodit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 4/2011 pod titulkem Anketa: Je dítě ve větším bezpečí, když mu pořídíme „bodyguarda“ v podobě například hodinek s GPS či jej necháme „očipovat“?