Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dejte o sobě vědět!

Jak v Ostravě přelstili mobilní operátory a volají 10x levněji

Umíte si představit, že za volání z mobilního telefonu zaplatíte skoro osmkrát méně než dosud? Přesně to se teď povedlo městu Ostrava. Elektronická aukce mobilního volání a datových služeb prozaměstnance magistrátu a jím řízených organizacísrazila cenu z 23 na neuvěřitelné tři miliony korun. To je dobrá zpráva hned nadvakrát: Když města chtějí, umějí šetřit. A když mobilní operátoři chtějí, mohou zlevnit.

21A_cudlin_R34_2011_s.jpgZdatný soupeř

Promítací plátno v zasedací místnosti ostravského magistrátu sledují desítky úředníků a politiků. Právě se rozhoduje o tom, kolik bude město a jeho více než sto organizací v příštích dvou letech platit za služby mobilního operátora. Aukce začíná na 23 milionech korun, tolik úředníci, zaměstnanci škol, městských divadel či dopravního podniku provolali za uplynulé dva roky. Jeden ze soutěžících operátorů jde s cenou o třetinu dolů, pak částka klesá na polovinu. Po čtyřech hodinách je jasno. Elektronická aukce snížila cenu o neuvěřitelných 85 procent.

Úsporu ostravští čekali, ale fakt, že za stejný objem služeb budou platit jen 15 procent současné částky, je přece jen překvapil. „Je vidět, s jakými maržemi tyto firmy pracují,“ komentoval to primátor Petr Kajnar. „Když nemají na straně odběratele zdatného soupeře, využijí prostor, který jim nakupující dá.“

Právě elektronické aukce jsou cestou, jak zlevnit veřejné zakázky. Na rozdíl od zalepených obálek nebo losování vylučují, aby o výherci rozhodly klientelistické vazby, nebo dokonce korupce. Zúčastnění totiž mohou přes internet sledovat, jak soutěž probíhá. Navíc, když zájemci o zakázku znají cenu, kterou nabízí konkurence, začnou skutečně soutěžit. A konečně, elektronické aukce vedou k tomu, že se soutěže účastní více zájemců. Ekonomové spočítali, že každý další uchazeč sníží výslednou cenu zakázky v průměru o tři procenta. Aukce doporučuje – jako jedno z protikorupčních opatření – také Národní ekonomická rada vlády (NERV). „Věříme, že transparentnost je ten nejlepší a nejlevnější lék proti korupci,“ říká jeden z jejích členů Tomáš Sedláček. NERV zároveň upozorňuje, že veřejné zakázky přijdou zdejší daňové poplatníky ročně na nějakých 640 miliard korun, zavedením protikorupčních opatření by se daly ušetřit desítky miliard. Pro srovnání, školy mohou zůstat prvního září zavřené jen proto, že na platy učitelů chybějí čtyři miliardy korun. A lékaři chtěli odcházet do zahraničí kvůli chybějícím ani ne dvěma miliardám korun.

Drazí operátoři

Ostrava trhla rekord nejen v tom, jak dramaticky snížila výdaje za mobilní služby. Patří také mezi jedno z vůbec prvních měst, které začalo elektronické aukce používat. Zásluhu na tom má primátor Petr Kajnar. Před třemi lety začal aukcí elektřiny. Vyzval téměř dvě stě městských organizací, ať draží spolu s magistrátem. Reagovala jen část z nich, aukční úspora byla ale přesvědčivá – 35 procent. Kajnar zatlačil na ředitele organizací, kteří trvali na tom, že si nakoupí sami. „Napsal jsem jim, my máme takovouto cenu a jakou máte vy?“ vzpomíná primátor. Pod tlakem jasných čísel se nakonec museli připojit i ti, kteří o transparentnost příliš nestáli. Za loňský a letošní rok tak magistrát na elektřině ušetří 50 milionů korun. Pak začala Ostrava v aukci nakupovat zemní plyn a dnes město a jeho organizace nakupují v aukcích skoro všechno, včetně potravin či kancelářských potřeb. Ani systém, který elektronické aukce a centralizované nákupy umožňuje, nebyl pochopitelně zadarmo, vyšel na nějakých 40 milionů korun. Magistrátu se však tato investice rychle vrátila – odhaduje totiž, že jen letos díky aukcím ušetří více než 80 milionů korun.

Půvab elektronických aukcí začínají objevovat také další města, kraje a jiné instituce, které hospodaří s veřejnými penězi. Podle Alice Mazurkové ze společnosti eCentre, která patří mezi zhruba desítku firem, jež elektronické aukce organizují (mimo jiné právě pro Ostravu), byly prvním hitem nákupy elektřiny. Později se přidaly nákupy zemního plynu. Současným hitem začínají být zakázky na telekomunikační služby.

Právě tady vidí Mazurková velké rezervy. Zatímco totiž elektřinu a plyn zlevňují aukce v průměru o pětinu, na mobilním volání se dá ušetřit daleko více. Ostravská úspora 85 procent je sice rekordní, daná pravděpodobně i tím, že o služby pro velké město je zájem. Podstatné zlevnění si ale vydobyla díky aukci také menší města. Třeba Jablonec nad Nisou ušetří na telekomunikačních službách v příštích dvou letech 80 procent peněz, Mimoň 40 procent, Černošice 60 procent. „Chceme snížit výdaje a víme, že jiná města úspěšně použila elektronickou aukci. Tak jsme se rozhodli, že to také zkusíme,“ pochvaluje si starosta Černošic Filip Kořínek. „Osobně jsem tipoval, že se nám podaří srazit cenu tak na polovinu. Šedesát procent bylo příjemným překvapením.“

Alice Mazurková ze společnosti eCentre odhaduje, že právě kvůli velké rezervě v ceně se dá čekat vzestup elektronických nákupů telekomunikačních služeb. „Předpokládám, že města se do toho pustí,“ říká. Aukce v některých městech však mohou pomoci také těm městům, která novinku nezkusí. „Když jsme začínali s elektřinou, vnímali jsme jako přidanou hodnotu, že nižší ceny z aukcí mají vliv na celý trh,“ říká Mazurková. „Když se rozkřikne, že některá města vysoutěžila nižší cenu, nemohou dodavatelé ani v dalších městech cenu vystřelit kamkoli.“ 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 34/2011 pod titulkem Dejte o sobě vědět!