Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Co by měla ODS udělat pro to, aby zastavila pokles preferencí?

Boris Šťastný

poslanec, předseda
pražské ODS

Já obecně žádným průzkumům veřejného mínění nevěřím a nepokládám je za směrodatné, protože jejich výsledky nahrávají vždy tomu, kdo je jejich zadavatelem a kdo je platí. Z tohoto důvodu jsou jediným směrodatným ukazatelem volební výsledky, jejichž výsledkem je, že ODS je součástí vládní koalice a jejím úkolem je prosazování vládních reforem a volebního programu.

 

06_svoboda_foto_stransky_R3_n.jpgBohuslav Svoboda

pražský primátor (ODS)

Nejsem z těch, kdo se nechá vláčet okamžitými náladami veřejnosti. Mnohem důležitější než marná snaha zachytit pomíjivé nálady je dlouhodobé chování strany. Zásadovost, čitelnost, světonázorová pevnost – na takovou stranu se volič může spolehnout. ODS se vždy vyznačovala schopností provádět bolestivé, leč nezbytné reformy. Vnitrostranický krevní oběh funguje a jsem přesvědčen, že do krajských a senátních voleb strana vyšle překvapivý počet nových lidí, kteří netrpí syndromem vyhoření. ODS to umí, čehož důkazem je i můj osobní příběh.

 

06_jelinek_foto_tomki_nemec_n.jpgLukáš Jelínek

politolog

Důvody nízkých preferencí ODS vidím dva. Zaprvé coby hlavní vládní strana nese odpovědnost za koalici s Věcmi veřejnými. Ty jsou těžko ideově uchopitelné, zato chrlí jeden skandál za druhým. Navíc VV neumějí spolupracovat a vládnout, což koalici brzdí. Vršící se koaliční problémy nedokáže řešit ani premiér Nečas. Druhým důvodem jsou tvrdé škrty a reformy jdoucí nad rámec volebního programu, nadto špatně obhajované. Z této pasti se ale ODS nehne. Musela by se vzdát své současné politiky, partnerů a lídrů, což je samozřejmě nereálné.

 

06_nemcova_foto_PSCR_R34_20_n.jpgMiroslava Němcová

předsedkyně Poslanecké sněmovny (ODS)

Vycházíte z nepravdivé informace, která se objevila v médiích. Onen průzkum volebních preferencí se týkal celostátních preferencí strany, a nikoli preferencí v krajích, jak bylo nepravdivě uvedeno. Analýza ukázala, že výsledky kopírují volby do sněmovny v roce 2010. Konkrétně podle volebního modelu by ODS získala 21 %, podle volebních preferencí 17 %. Žádný dramatický propad se tedy nekoná. Samozřejmě by mě těšil lepší výsledek. V situaci, kdy je ODS nositelkou úsporných, tudíž nepopulárních, ale nezbytných kroků, je takový výsledek pochopitelný.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 34/2011 pod titulkem Anketa: Co by měla ODS udělat pro to, aby zastavila pokles preferencí?