Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

3x k VV, odborům a Bělohradskému

Mají Věci veřejné odejít z vlády? Otázka se opakuje častěji než dotaz, kdy Jaromír Jágr skončí s reprezentací. Středočeská ODS dokonce vyzvala premiéra Nečase, ať VV vyhodí z vlády a udělá menšinový kabinet s TOP 09. Už jsme v tomto časopise psali, že Věci veřejné po všech skandálech nemají ve vládě co dělat, zároveň je ale třeba říct, že odchod VV znamená předčasné volby. Respektive by znamenat měl. Menšinový kabinet by totiž byl odsouzen k složitému hledání podpory pro jednotlivé návrhy a to by znamenalo zastavení jakýchkoli významných změn.

Předčasné volby ale nejsou ideálním řešením. Netušíme, jestli by po nich vznikl nějaký stabilní kabinet, který by přišel s kvalitním programem. Také hrozí, že i potom přijdou další a další předčasné volby, což by oslabilo zdejší politický systém. Výzkumy navíc naznačují, že příštím kabinetem by mohla být vláda ČSSD s podporou komunistů. A taková vláda nemůže být lepší než ta dnešní, protože i když odhlédneme od minulosti KSČM (a to je velmi těžké), tak je to populistická a nesystémová strana. Co taková vláda může přinést? Méně klientelismu? Opravdu, když je členem stínové vlády ČSSD pražský kmotr Hulinský?

Stávající kabinet by měl veřejnosti předložit přesný plán kroků, které se chystá udělat. Aby lidé měli představu, co je čeká a mohli si říct: Tahle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].