Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Co očekáváte od nového ministra vnitra Kubiceho?

Jan Ruml

bývalý ministr vnitra

Jan Kubice je především slušný člověk. A znalý oboru, alespoň bezpečnostní problematiky. Může vnést do rezortu vnitra i nakonec do fungování celé státní správy nový rozměr: stranicky nezatížené úvahy, výrazné osobní angažmá a s ním související osobní odpovědnost. Myslím si, že začal dobře. Jeho úsilí ovšem závisí na existenci této vlády. Tady už takový optimista nejsem.

 

anketa_b_n.jpgFrantišek Bublan

bývalý ministr vnitra, poslanec (ČSSD)

Očekávání toho, co provede ministr vnitra Jan Kubice ve svém rezortu, je provázeno velkými otazníky. Jedno je jisté: musí se vypořádat s vnitřním dluhem na MV, musí na vládě obhájit zákony, které souvisejí s reformami, a stabilizovat úřad. Skutečnost, že vyhodil všechny náměstky, umocňuje moje podezření, že mu chybí to pravé poznání. Nikoli vzdělání, ale poznání toho, co tento rezort má ve své působnosti. Vyhodit ekonomického náměstka před dokončením návrhu rozpočtu může jenom hlupák. To neudělal ani Ivan Langer. Ale uvidíme, třeba Jan Kubice překvapí.

 

anketa_c_n.jpgJeroným Tejc

poslanec (ČSSD)

Výběr Jana Kubiceho mě překvapil. Nesplňuje žádnou z podmínek, o nichž se hovořilo. Není nestranný, své politické preference dal najevo brutálním způsobem před volbami v roce 2006. Není ani respektovaným odborníkem, neboť nerozumí většině důležitých součástí rezortu – hasičskému sboru, veřejné správě, informatice či České poště. O střetu zájmu způsobeném vlastnictvím soukromé bezpečnostní agentury nemluvě. Nový ministr vnese do fungování úřadu ještě větší chaos než Radek John. Už začal. Třeba tím, jak rychle „byli odejiti“ jeho náměstci.

 

anketa_d_n.jpgJan Vidím

poslanec (ODS)

Jana Kubiceho považuji za slušného člověka, skvělého profesionála a nadřízeného, kterému vždy šlo o to, aby jeho podřízení nebyli šikanováni politiky. Tyto jeho vlastnosti mě vedou k přesvědčení, že se mu podaří uklidnit bezpečnostní sbory, protože v něj policisté i hasiči budou mít důvěru. Trochu nejistoty u něj cítím jednak v té oblasti působnosti MV, kde se rezort zabývá veřejnou správou, a jednak tam, kde je MV ústředním správním úřadem. Pokud se ale pro tyto činnosti obklopí podobnými profesionály, jako je on sám, pak může být jeho éra v budoucnu hodnocena jako éra úspěšná.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 18/2011 pod titulkem Anketa: Co očekáváte od nového ministra vnitra Kubiceho?