Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Proklaté známky

Státy se zlobí na ratingové agentury, ale zatím marně

Je to „nespravedlivé a neopodstatněné“, rozčiloval se koncem března řecký ministr financí George Papaconstantinou, když ratingová agentura Moody’s jeho zemi opět snížila známku. Podle ministra to víc než o ekonomické situaci v Řecku „vypovídá o špatných úmyslech a nevypočitatelnosti samotné agentury“. Papaconstantinou agentury zároveň obvinil, že zatímco zaspaly a dlouho úplně pomíjely rizika vedoucí ke globální krizi v roce 2008, dnes se předhánějí v zaručených proroctvích“ dalších krizí.

Přestože ministrův zoufalý výkřik Řecku z bryndy, již si způsobilo do velké míry samo, nepomůže, jako příspěvek do debaty o dosud nepotrestaných vinících obrovské finanční krize stojí za pozornost.

Kdo spustil lavinu

Americká vládní vyšetřovací komise (FCIC) například dospěla letos v lednu k závěru, že tři nejvýznamnější ratingové agentury (Moody’s, Standard & Poor’ s a Fitch) patřily mezi „klíčové hybatele krize“ a že bez jejich přispění by vůbec nemohla propuknout. Právě ony totiž udělovaly toxickým finančním derivátům poskládaným z různých druhů hypoték – včetně těch podřadných – nejvyšší známku AAA. Je to asi totéž, jako kdyby Světová zdravotnická organizace tvrdila, že virus HIV je neškodný a v nejhorším případě vyvolá rýmu. Banky pak díky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].