Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

S matkou na vodítku

Vít Bárta na vodítku. Dan Bárta taky na vodítku. I Marta Kubišová, maminky a důchodci. To by byl důsledek nemilého scénáře, kterého se obáváme. Ale od začátku.

Psi a děti ve věku dvou let jsou asi stejně inteligentní. Umějí počítat do pěti a znají kolem dvou set slov, to tedy platí o border kolii, hloupější baseti tak sto šedesát. Říkají vědci a něco na tom bude, konverzace se psem a batoletem je většinou podobná, dítě je roztomilejší, pes zase příjemnější na omak. Oba prostě mají své výhody a nevýhody. K výhodám psa donedávna patřilo i to, že se dá vodit na vodítku. Jenže teď jsou na vodítku už i děti, a zrovna se to nosí.

Na mezinárodních letištích, londýnských nádražích a pařížských nábřežích, všude, kde by se dítě mohlo zaběhnout, se vodí na vodítku. Většinou ho tedy děti nemají na krku, ale kolem pasu. Podstata věci se často zakrývá také tím, že vodítko je maskované jako plyšák přikurtovaný na zádech děcka anebo jako batoh. I přes všechny pokusy o korektnost je však internet plný debat o tom, jestli se tím podoba psa a dítěte až moc nezdůrazňuje, a vůbec jestli přivázané dítě není proti lidskosti. (Například: „Byste v něm od útlého věku pěstovali trochu inteligence a rozumu místo ponižování, že ho přivážete jak psa k vodítku.“)

V USA proto přišli s jiným vynálezem. Joan Lundenová, televizní moderátorka, podnikatelka, autorka bestsellerů, majitelka zlaté medaile pro matku roku a platinového přelivu, přišla s nápadem: Dítě i matka budou mít na sobě náramek. Z každého náramku vede šňůrka, obě šňůrky se v případě potřeby secvaknou k sobě. Není to tedy už vodítko, říká tomu „prodloužená ruka“ a vlastně tak trochu přestává být jasné, kdo koho vede.

Joan Lundenová je matkou sedmi dětí a to teď vede k obavám. Co kdyby některé z jejích batolat dovedlo nápad ještě dál? Co kdyby se, při své inteligenci, rozhodla, že teď budou zase chvíli vodit ona? Svým vzpurným rodičům by pak nasadila na záda plyšovou opici se šňůrkou a vyrazili by. Od klacíku k pošlé myši, do louže, sto metrů za tři hodiny, a to jen kdyby se caparti uvolili spěchat. V té chvíli by se do povstání zapojili také psi a spolu s dětmi by si lidstvo přivázali na vodítka, včetně ústavních činitelů a celebrit. Nereálný scénář? Border kolie už se tajně scházejí s batolaty.

–VKV–

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].