Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Velké setkání

Reportáže ze zahraničí většinou přinášejí popis válečných konfliktů, velkých diplomatických jednání či jiných významných událostí. Tentokrát jsme se rozhodli udělat výjimku a podívat se do světa zcela odlišného, do mizející říše orangutanů v Indonésii.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kolega Tomáš Sacher navštívil místa, kde tato obdivuhodná zvířata žijí stále ještě v divoké přírodě. Už jen z jeho vyprávění bylo zřejmé, jaký je to pro středoevropského domorodce zážitek, když na něj z houštiny místo tradiční srnky vykoukne tak impozantní tvor.

Bohužel příběh není jen o shledání vzdálených příbuzných ze střední Evropy a z Indonésie. Svět orangutanů se kvůli likvidaci divoké přírody stále zmenšuje a dosud se nepodařilo zabránit ani odchytu a zabíjení těchto tvorů pro komerční účely. Více na str. 52–58.

Když už jsme v zahraničí, tak tam i zůstaňme. V minulých dnech vyvolal velké pozdvižení objev, že prestižní univerzita London School of Economics přijala v minulosti velké finanční dary od libyjského diktátora Kaddáfího, jehož syn tam navíc za podezřelých okolností získal titul.

Vzhledem k nízké prestiži českých univerzit je možná těžké si představit, o jak velký skandál jde. LSE je totiž považována za jednu z nejlepších vzdělávacích institucí na světě. Lidé honosící se titulem z této univerzity mají téměř automaticky otevřené dveře do lepší společnosti, nejlepších firem či politiky. Ostatně školné na této univerzitě je pro většinu obyvatel planety nedostupné a získat stipendium mohou jen ti nejlepší.

Univerzita, která potřebovala finance, velmi úzce kooperovala s libyjskou mocí. Co bylo ještě nedávno vydávané za přednost, znamená dnes obrovský šrám na pověsti. Kolega Jiří Sobota proto jak o škole samotné, tak o aktuálním případu píše na str. 32–34.

Že arabští diktátoři měli a někteří stále mají dostatek peněz na rozdávání, je známá věc. Jak velké je to bohatství, ale zjišťujeme v posledních týdnech, kdy řada diktátorů narychlo opouští své země a nestíhá si všechen svůj majetek odvézt. Svět pak s otevřenými ústy sleduje záběry místností naplněných bankovkami, zlatem a šperky. Co se s tímto bohatstvím stane? Čtěte v článku Martina M. Šimečky na str. 22–23.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Ve čtvrtek 17. 3. v 10,00 ráno se budete moci tázat Tomáše Sachera na indonéskou džungli v rozhovoru online.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].