Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

DPH, otázky viny a eurostřepy

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Koalice se rozhodla demonstrovat jednotu právě na tom, že se sjednocením DPH se už nebude hýbat, takže jako prakticky jediná země v Evropě budeme platit 20% DPH na knihy, noviny a časopisy, pokud zájmové skupiny neuspějí v parlamentu. Od této chvíle si můžeme oddechnout a nemusíme spekulovat o tom, zda tato vláda své představy o vzdělanějším a kulturnějším obyvatelstvu přece jen nemyslí vážně. Možná si ani nechci představovat, jak ministr Kalousek vymetl s ministrem kultury Besserem, který slíbil zastat se knih a knihkupců.

Škoda že koalice nedemonstruje nerozbornou jednotu na něčem úplně jiném. Třeba na lepších osobních vztazích a důvěře mezi jednotlivými ministry.

Na druhé straně poučení pro příště pro vydavatele, nakladatele apod.: Bojujte o své (legitimní) zájmy dřív, o sjednocení DPH v souvislosti s penzijní reformou se mluví od června.

 Na penzijní reformě mne nakonec nejvíce trápí to, že proti ní razantně stojí ČSSD. To je úplně jedno, kdo se snažil či nesnažil o kompromis, jak dlouho a kdo je vinen. Z otázky viny se nenajíme, v tom je to podobné jako s radarem. Horší je, že reálně hrozí, že po příštích volbách to celé někdo překope. Premiér Nečas garantuje, že inkaso z vyšší DPH bude sloužit pouze na důchod. Tomu sice věříme a je to velmi hezké, příští vláda však tu garanci může zrušit.

Nějaké společné minimum v této věci mne zajímá řádově více než celospektrální dohoda ve věci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].