Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Kde se dělá politika

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

O pražských kavárnách se vydávají knihy, točí dokumenty, a dokonce píšou verše. Tedy o kavárnách z časů minulých. Ty dnešní si zatím velké uznání nezískaly, ty nejznámější žijí ze zašlé slávy. Ale to se ještě může změnit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Každopádně zatímco se dříve mnohé kavárny dělily podle toho, jaká literární či umělecká skupina v nich popíjela, tvořila či vykřikovala svá hesla, dnes se řada z nich dělí podle toho, jací politici či lobbisté se tam potkávají. Dá se to říct i jinak: Zatímco ještě nedávno se v kavárně Imperial odkazovalo na házení koblih podle známé scény z knihy Saturnin, dnes vám tam spíše hrozí, že po vás někdo hodí smartphonem.

S trochou nadsázky řečeno, když si s někým domluvíte schůzku v kavárně, můžete podle jeho politické orientace či druhu zaměstnavatele dopředu odhadnout, jestli vám navrhne Imperial, Savoy, Hotel Hoffmeister či třeba Slavii. Tak jako jste v první polovině dvacátého století mohli potkat německy píšící spisovatele v Arcu, Josefa a Karla Čapkovy v kavárně Slavia či Františka Gellnera v Montmartru, můžete dnes nalézt ministry u Hoffmeisterů či byznysmeny v kavárně Savoy.

Kdo ví, jednou třeba někdo napíše poetické básně o tom, jak se u oroseného okna zalitého slzami vnitřního tepla scházeli takoví velikáni jako Jaroslav Tvrdík či Marek Dalík. Vždyť i ta jejich jména se rýmují. A neznějí jména jako Paroubek, Zaorálek, Drobil či Šťovíček vysloveně pohádkově?

Kolegyně Silvie Lauder se rozhodla, že zkusí tento poetický svět zachytit. Výsledek naleznete na stranách 30–32. Domácí politice se ale věnujeme i v jiných textech. Číslem prostupuje téma korupce na Státním fondu životního prostředí, kterou považujeme za velmi důležitou. Věnujeme tomu kromě komentáře, zpravodajského textu i část rozhovoru s ministrem dopravy za Věci veřejné Vítem Bártou.

---------

Závěrem ještě k Respektu. Jak jste si možná už všimli, formát aktuálního čísla je o něco menší, než jste ho znali. Z praktických důvodů jsme se rozhodli přistoupit k velikosti, která je u zpravodajských časopisů běžná. V žádném případě to ale neznamená, že bychom zmenšovali prostor pro články. Co ubylo na výšce, to přibylo na šířce (po Vánocích běžný model). Jinými slovy jsme rozšířili počet stran.

Při této příležitosti jsme zavedli několik drobných změn. Spojili jsme například rubriky Politika a Ekonomika dohromady, protože jde o neoddělitelná témata. Zároveň jsme rozšířili prostor pro pravidelnou rubriku O kom (čem) se mluví či Kulturní servis.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2011 pod titulkem Editorial: Kde se dělá politika