Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Příliv ledového vzduchu ze Sibiře srazil teploty až k minus 20 stupňům Celsia. V Lužicích u Hodonína vybuchla ilegální pálenice. Potíže krachujícího Řecka zkomplikovaly prodej českých dluhopisů na globálním trhu. Hlavní zemský hygienik Michael Vít se uzdravil z mexické chřipky. Útok hackerů na emisní povolenky vylekal Evropskou komisi a ministerstvo vnitra zahájilo práci na obraně státních počítačů proti napadení z internetu. Noviny informovaly veřejnost, že Írán spustil produkci obohaceného uranu k výrobě atomové bomby.
Měl ruce v kapse, když se mnou mluvil, vysvětlil judista a funkcionář teplické ČSSD Martin Prokeš, proč do bezvědomí zbil zřízence, který na oficiálním plesu města Teplice přišel požádat hlouček místních sociálnědemokratických potentátů, aby si vyzvedli věci ze šatny, neboť už je hluboká noc a šatnářky by potřebovaly jít domů. Ve Vancouveru začaly zimní olympijské hry. Prezident republiky Václav Klaus vyhlásil volby na 28. a 29. květen a odjel do Egypta uvést na tamní trh novou Škodu Superb. Česká mincovna v Jablonci začala razit vzpomínkovou minci k 70. výročí smrti Sigmunda Freuda. Státní zástupkyně podala k ostravskému soudu žalobu na čtveřici neonacistů, kteří loni v dubnu zapálili dům romské rodiny ve Vítkově a v následném požáru utrpělo fatální zranění dvouleté dítě; muži jsou obviněni z pokusu o rasově motivovanou hromadnou vraždu a hrozí jim až doživotní trest. Na Ostravu padl smog; úřady doporučily lidem omezit vycházení. Tři sta lidí z obou stran společné hranice si v Železné Rudě připomenulo dvacáté výročí pádu železné opony. Ukrajinským prezidentem byl zvolen Viktor Janukovyč. NATO vyjádřilo velké překvapení nad novou strategickou doktrínou Ruska, ve které Kreml označil za „největší aktuální hrozbu“ rozšiřování Severoatlantické aliance na východ a pohrozil, že v případě ohrožení svých „životních zájmů“ použije jako první jaderné zbraně.
Co jde nahradit lacinějším produktem, je v potravinách nahrazováno. Já bych chtěl, aby si lidé uvědomili, co jedí, a že dnešní civilizační nemoci jsou jen důsledkem stresu a nekvalitní stravy, vysvětlil farmář František Němec z Netína, proč založil webové stránky www.najdisisvehofarmare.cz, které dávají zájemcům kontakt na zemědělce prodávající své výrobky ze statku přímo zákazníkům.
Mohu vás ujistit, že nedělám nic v rozporu se zákonem – prostě byt už víc než dvacet let užívám v souladu s nájemní smlouvou, prohlásil šéf Sazky Aleš Hušák poté, co vyšlo najevo, že kromě svého „nového domova“ – šedesátimilionové vily na španělském ostrově Menorca – a rodinného domu v Černošicích si drží obecní byt s regulovaným nájmem na pražském Břevnově, v jehož nájemní smlouvě je přitom napsáno, že „žadatel nevlastní žádný nemovitý majetek určený k bydlení“. Z neznámých důvodů uhořela přímo na svém lůžku v českobudějovické nemocnici zcela nepohyblivá pacientka. Počet lidí bez práce vyšplhal na rekordních 574 tisíc. Na evropských burzách včetně pražské vytrvale padaly ceny akcií. Kvůli krachujícímu Řecku vsadili spekulanti rekordní miliardové částky na pokles eura. Na základě kontroly České školní inspekce vyšlo najevo, že víc než čtvrtina současných žáků zvláštních škol – zhruba 10 tisíc dětí, v naprosté většině romského původu – je do těchto ústavů omezeného vzdělání pro mentálně postižené zařazena protizákonně, bez důvodu, jen kvůli své rase.
Podívejte, já jezdím na besedy už od roku 1983. Už tehdy za totality mě chtěla vidět celá země a čekalo se na mě dva roky. Teď je to lepší, už se na mě čeká jen půl roku, prozradil na mítinku v Děčíně svým posluchačům proslulý předlistopadový spisovatel a žurnalista, dnes předseda politické strany Věci veřejné Radek John. Dlouhodobý badatelský výzkum odhalil, že stromy v současné době rostou nejrychleji za posledních 200 let. Experti upozornili veřejnost, že na žebříčku investičních hitů vystřídala zlato platina. Vláda se rozhodla zrušit příliš přísný zákon zakazující tady navrátilcům z více než rok dlouhého trestu vězení podnikat. Lavina zasypala a zabila neukázněného lyžaře, který se přes varování horské služby pokusil sjet do Velkého kotle v Jeseníkách. Meteorologové oznámili, že za tři týdny začne jaro.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2010 pod titulkem Minulý týden