Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Na věčné časy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Už nebude tak lehké zakázat politickou stranu nebo sdružení

Městský soud v Praze minulý týden zrušil čtyři roky staré rozhodnutí ministerstva vnitra o zákazu Komunistického svazu mládeže (KSM). Ministerstvo tehdy argumentovalo tím, že spolek propaguje znárodňování a tím potlačuje jeden z demokratických pilířů – právo na majetek. Mladí komunisté rozhodnutí napadli, Nejvyšší správní soud jim dal za pravdu a městští soudci tak změnili názor. Co to vlastně znamená?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Rozhoduje větší kladívko

Odpůrci komunismu bijí na poplach. Podle nich tato soudní benevolence k totalitářům potvrzuje jejich sílící pozici ve společnosti. Rozhodnutí městského soudu však nebylo z právního hlediska žádným překvapením. Soudy nižší instance totiž musí uposlechnout rozhodnutí soudů revizních, protože všeobecně platí, že „čím vyšší soud, tím větší kladívko“.

Pokud ale vycházíme z toho, že radikální komunismus se svým znárodňováním „výrobních prostředků“, uctíváním Gottwalda, Lenina a Stalina a snahou revolučně vrátit „socialismus“ neznamená pro naši republiku nic dobrého, musíme se ptát, kde se stala chyba.
Vlastně hned na začátku. Ministerstvo vnitra si totiž zvyklo na to, že může odmítnout registraci politické strany nebo občanského sdružení nebo jim přímo zakázat činnost pouze na základě jedné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].