Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Piráti na obzoru

Reportáž z oblasti, kde se zrodil velký byznys s únosy lodí a jejich posádek

Podívejte na ty stavby,“ ukazuje z okna auta místní řidič Jared v keňském městě Mombasa. Tam, kde kdysi stály staré barabizny, rostou jako houby po dešti nové domy s obchodními prostory v přízemí a byty v horních patrech. „Všechno za pirátské peníze. Tady je perou,“ říká Jared. Pirátství je zjevně skvělý byznys. Vzkvétá v Keni, této relativně bezpečné zemi, jejíž hranice se Somálskem je děravá jako ementál. Peníze sem však proudí ze sytě modrých vod Indického oceánu, jež omývají dlouhé pobřeží Somálska. Tady celý riskantní kolotoč začíná.

Hladinu oceánu brázdí stometrová loď Carlskron, svižně proplouvá mezi línými obřími tankery a kontejnerovými loděmi vysokými jako sedmipatrové domy. Tři velká děla na palubě Carlskronu jsou výmluvná: tato válečná loď hlídá plovoucí monstra, která sice vypadají jako nedobytné pevnosti, ale je to optický klam. Hrstce somálských pirátů stačí k obsazení takové lodi jen dva malé rybářské čluny o délce pár metrů, pár samopalů a pořádný kus odvahy.

Jak to dokážou? Švédský kapitán Carlskronu Haakan Nilsson, pětačtyřicetiletý blonďatý veterán švédského námořnictva, zná taktiku pirátů velmi dobře. Vyhlédnou si nestřeženou loď, která nemá šanci jejich člunům uplout, a když se jim podaří vyšplhat po provazových žebřících na palubu, mají z poloviny vyhráno. Riziko je v tom, že posádka obsazované lodi stihne zavolat na pomoc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].