Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Mocenský kartel se ubrání

TOP 09 ubývá páry a čas běží

Zprávu, že TOP 09 odchází v hlavním městě do opozice, prezentují političtí komentátoři jako katastrofu. Pokud mají tito experti, kteří zároveň označují TOP 09 za začátek nové politické éry, pravdu, pak by Praha měla svou první skutečnou opozici od roku 1990. To by však sotva znamenalo katastrofu.

Pokusme se představit si TOP 09 „lepší“ než její rivaly. Odmysleme si její kartelové chování na celostátní úrovni, např. při rozdělování míst v dozorčí radě ČEZ podle partajního klíče. Strana, jakou by si její obdivovatelé přáli, by houževnatě pracovala na odhalování korupce uvnitř pražské koalice, aniž by se bála, že rozvrátí vládní koalici, a bez toho, aby projevovala přízeň svým sponzorům.

Přesvědčivá opozice by znamenala pro Zdeňka Tůmu příležitost dokázat svou dobrou víru a vybudovat mocenskou základnu nezávislou na Miroslavu Kalouskovi. Čtyři roky, po které by dokázal vzdorovat umlčování ze strany sponzorů, by Tůmu bezpochyby vynesly v roce 2014 do primátorského křesla.

Kalouskovo rozhořčení

Avšak Tůmův harmonogram se nemusí nutně shodovat s Kalouskovým a Schwarzenbergovým či s harmonogramem byznysmenů, kteří stranu financují. I ty čtyři roky znamenají v životě zakladatelů, sponzorů a příznivců strany hodně času. Všichni už očekávali okamžitý úspěch a těšili se, že to tak bude pokračovat i nadále.

TOP 09 ubývá páry. Schwarzenberg vypadá, jako by ho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].