Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Radím mazat, mazat a mazat

Doktor Miroslav Plzák, který zemřel minulý týden, byl hlavním poradcem Čechů ve věcech manželských několik desítek let. Navzdory tomu, že některé jeho názory, mediální proslulost a později i informace o spolupráci s StB budily lehkou nedůvěru. Dnešní čestný předseda asociace manželských poradců Petr Šmolka říká, že v hlavních rysech Plzákův odkaz platí dál a dá se směle použít pro současnou rodinu.

V čem je hlavní Plzákův význam?

Založil u nás Linku důvěry a etabloval vědní obor, který se zabývá rodinou. Také vydal vůbec první učebnici manželského poradenství na světě. Samozřejmě méně jednoznačná věc je jeho dar téma popularizovat. Jistá zjednodušení a způsob, jakým o otázkách manželského soužití mluvil, řadu lidí provokovaly a považovali ho spíš za komedianta než za odborníka. On byl ale velmi dobrý psychiatr a diagnostik.

Takže dokázal manželům v problémech skutečně pomáhat?

Ano, pro určitou klientelu uměl najít rychlá a efektivní řešení. Úspěchy měl zejména u párů, které požadovaly prefabrikované rady od nějaké autority. V tom mu pomáhala mediální známost. Běžná populace má představu, že když už někdo strčí obličej do televize, musí to být kapacita, jejíž slovo platí. Pravda je, že Plzák nebyl psychoterapeut, který by pomáhal aktérům nahlédnout sobě samým hlouběji do duší, spíš takový direktivní poradce. Ale mnohdy to úplně stačí.

Vypadají dnes manželské rozepře jinak než za jeho časů?

Když Plzák začínal, tak jít někam do poradny bylo vnímáno jako stigma. A tomu odpovídala i klientela – objevovalo se víc výrazné patologie, alkoholismus, chorobná žárlivost. Pak přišel ze světa trend, že mít svého terapeuta patří k dobrému tónu, a rozšířil se tak vějíř problémů, s nimiž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].