Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Zachraňte svoje soukromí

Pobavte se na filmu Sociální síť, ale pak se pusťte do boje se skutečnou výzvou Facebooku

Pár dní poté, co jsem zhlédl film Sociální síť, jsem se v centrále firmy, která provozuje Facebook, sešel s jejími dvěma vysoce postavenými pracovníky. Zeptal jsem se, jak se jim film líbil. „Byl trochu suchopárný a pomalý,“ řekl jeden. „Byla to nuda,“ dodal druhý.

Nevěřte jim a jděte na ten film do kina, dobře se pobavíte. Nečekejte ovšem seriózní analýzu sociálních sítí a internetu. Je to zábavný film o Harvardu, amerických právnících a o problémech devatenáctiletých studentů, vše rozkošně zveličené. Harvardští studenti, jako začínající Woody Allenové, se překonávají v brilantních replikách, touto srandou však probleskuje také satirický tón, který upozorňuje na reálný problém Facebooku: ztrátu soukromí. Hned na začátku filmu se opilý student Mark Zuckerberg pomstí celému ženskému pohlaví tím, že na web zavěsí fotky harvardských studentek, aniž by měl jejich svolení, a umožní spolužákům známkovat jejich vzhled.

Toto drobné porušení soukromí je hračkou ve srovnání s tím, co jsme zažili za posledních deset let. Ve dnech, kdy měl film premiéru, přinesla média zprávu o strašlivém případu na Rutgersově univerzitě. Osmnáctiletého studenta prvního ročníku nafilmovali v choulostivé situaci s jiným mužem. Student Tyler Clementi požádal spolubydlícího, aby mu na několik hodin přenechal pokoj, a ten z jiného pokoje zapnul videokameru připojenou k počítači a záznam pustil živě na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].