Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Hlavně to nekomplikujte

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Když se spěchá, není nutné na nic brát ohledy. To nám řekli minulý týden vládní poslanci, kteří u šéfky sněmovny Miroslavy Němcové prosadili vyhlášení tzv. legislativní nouze. Učinili tak proto, že chtějí rychle odhlasovat reformní zákony, jež umožní, aby příští rozpočet dopadl jen velmi špatně, a nikoli velmi velmi špatně. Stav legislativní nouze umožňuje zkrátit projednávaná čtení a omezit diskusi o jednotlivých návrzích. Účelné. Ano, ale nikoli vhodné.

V zákonu o jednacím řádu sněmovny stojí, že stav legislativní nouze se může vyvolat „za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody“. Už na první pohled je zřejmé, že nic z toho nám nehrozí. Je pravda, že pozdější schválení zákonů přinese komplikace a možná to bude něco stát i naši kasu. Nic ale nestojí za to, aby se nedodržoval zákon na jedné straně a aby se z parlamentu dělala jen hlasovací mašina.

Už několikrát jsme na stránkách Respektu podpořili většinu chystaných reforem, ale jako každé lidské dílo, i ony si zaslouží projít důslednou kontrolou a debatou. K tomu máme parlament a vyřazovat ho ze hry je hraní si s kvalitou zdejší demokracie.

Že to nepřináší dobré výsledky, jsme mohli vidět loni, kdy poslanci neústavním způsobem vyvolali předčasné volby, a pak se divili, že jim to Ústavní soud neposvětil.

Sociální demokraté i nyní slibují, že pokud se opravdu bude hlasovat v legislativní nouzi, podají stížnost k Ústavnímu soudu. Znělo by to sympaticky a důvěryhodně nebýt dvou faktů. 1. Politici už dnes dávají k soudu kdeco a 2. je to jen pár měsíců, co si sociální demokraté vydupali stav legislativní nouze, aby stačili bez diskuse (bez překážek) prosadit nižší zdanění benefitů, jinými slovy stravenek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pokud dáme na misku vah stravenky a snížení deficitu rozpočtu, rozhodně vítězí druhá varianta. Mezi tím si ale nyní nevybíráme. Vybíráme si jen mezi tím, jestli se u nás budou dodržovat pravidla, nebo ne. Opravdu k tomu výběru potřebujeme soudy?

A závěrem ještě dodatek, Jindřich Šídlo už kvůli pracovnímu vytížení nestíhá psát sloupky do Respektu. Je nám to líto, ale každopádně mu mnohokrát děkujeme za spolupráci.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].