Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Paris Hilton bobulí

Kdo říkal, že svět je spravedlivý? A kdo se to snažil namluvit rostlinám? A proč se všichni v poslední době zajímají jen o rakytník? A co mají pořád s Paris Hilton? Není to spravedlivé, ani v jednom případě, a rakytník je Paris Hilton bobulí. Server Mein schöner Garten napsal se vší svou autoritou: „Rakytník je in!“ A jestli si to tento pichlavý keř s oranžovými bobulemi zaslouží, je všem úplně jedno.

Je málo známé, že NDR byla republikou rakytníku, pěstoval se tu a šlechtil. Hledači trendů byli ovšem sovětští šlechtitelé, kteří rakytníkový trend vycítili už před čtyřiceti lety, vyšlechtili odrůdy Novost Altaja nebo Vitaminnaja a dokázali, že rakytník se dá pěstovat ve velkém, ačkoli to byla jedna z věcí, o nichž se mimo území Sovětského svazu tvrdilo, že nejdou. Doba dala sovětským vědcům za pravdu, nyní se pěstuje na plantážích v Německu, Itálii, Číně, Skandinávii, divoce roste skoro po celé Asii i Evropě. Dnes jsou jím ovšem zamořeny hlavně obchody se zdravou výživou. Dělá se z něj všechno: krém na ruce, pěna do koupele, víno, marmeláda, bonbony, oranžová biozmrzlina a v Německu také likér Sandokan, což je vtip, protože německy se rakytník řekne sanddorn.

Všechny ty věci z rakytníku se dělají proto, že je velmi zdravý, deci rakytníkové šťávy obsahuje 600 mg vitaminu C, což je pětadvacetkrát víc než ve šťávě pomerančů, psali v časopise 100 + 1 zahraničních zajímavostí, což býval National…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].