Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Trendy

Paris Hilton bobulí

79-sloupek_R42_2010_n.jpg
79-sloupek_R42_2010_n.jpg

Kdo říkal, že svět je spravedlivý? A kdo se to snažil namluvit rostlinám? A proč se všichni v poslední době zajímají jen o rakytník? A co mají pořád s Paris Hilton? Není to spravedlivé, ani v jednom případě, a rakytník je Paris Hilton bobulí. Server Mein schöner Garten napsal se vší svou autoritou: „Rakytník je in!“ A jestli si to tento pichlavý keř s oranžovými bobulemi zaslouží, je všem úplně jedno.

Je málo známé, že NDR byla republikou rakytníku, pěstoval se tu a šlechtil. Hledači trendů byli ovšem sovětští šlechtitelé, kteří rakytníkový trend vycítili už před čtyřiceti lety, vyšlechtili odrůdy Novost Altaja nebo Vitaminnaja a dokázali, že rakytník se dá pěstovat ve velkém, ačkoli to byla jedna z věcí, o nichž se mimo území Sovětského svazu tvrdilo, že nejdou. Doba dala sovětským vědcům za pravdu, nyní se pěstuje na plantážích v Německu, Itálii, Číně, Skandinávii, divoce roste skoro po celé Asii i Evropě. Dnes jsou jím ovšem zamořeny hlavně obchody se zdravou výživou. Dělá se z něj všechno: krém na ruce, pěna do koupele, víno, marmeláda, bonbony, oranžová biozmrzlina a v Německu také likér Sandokan, což je vtip, protože německy se rakytník řekne sanddorn.

Všechny ty věci z rakytníku se dělají proto, že je velmi zdravý, deci rakytníkové šťávy obsahuje 600 mg vitaminu C, což je pětadvacetkrát víc než ve šťávě pomerančů, psali v časopise 100 + 1 zahraničních zajímavostí, což býval National…

2010_obalka_R42
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2010_obalka_R42
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 48 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1146
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte