Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Množí se názory, že pandemie prasečí chřipky a její dopady byly pouhým „humbukem“, mediální bublinou.

Dana Jurásková • Autor: Matěj Stránský
Dana Jurásková • Autor: Matěj Stránský
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

DANA JURÁSKOVÁ

ministryně zdravotnictví

Média mají v dnešní době velkou moc, ale že by dokázala spustit takovouto globální kampaň, to si rozhodně neumím představit. Pandemie prasečí chřipky tedy podle mého názoru v žádném případě nemůže být a není žádnou mediální bublinou nebo uměle vyvolaným „humbukem“. Za vše jednoznačně hovoří čísla o počtech těžkých případů na jednotkách intenzivní péče a počtech mrtvých. Navíc v případě vyhlášení pandemie sehrála naprosto klíčovou roli Světová zdravotnická organizace, která se řídí určitými kritérii pro její vyhlášení a stanovení stadia pandemie. Dá se ale polemizovat o tom, zda jsou tato kritéria správná. Skutečnost, že se jedno onemocnění vyskytuje na všech kontinentech, ještě nemusí znamenat, že je fatální pro celou populaci.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

LUKÁŠ DOSTAL

lékař

Nejedná se o názory, nýbrž o fakta, a ta jsou jasná. Na jižní polokouli i v Evropě prasečí chřipka vytlačuje běžnou sezonní chřipku a probíhá mírněji. Za zásadně problematické považuji v tomto kontextu tři události. WHO v květnu 2009 svévolně změnila definici pandemie: vypustila podmínku nebezpečnosti onemocnění, což teprve umožnilo vyhlásit pandemii. Evropská léková agentura pak bezprecedentně schválila vakcíny proti „pandemické“ chřipce bez ověření jejich účinnosti a bezpečnosti. A národní zdravotní instituce rezignují na vědecká fakta i zdravý rozum. Vynakládají miliardy kvůli teoretickému nebezpečí, na nákup pouze teoreticky účinných, a co je horší, pouze teoreticky bezpečných vakcín.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JAROSLAV FLEGR

biolog, profesor Přírodovědecké fakulty UK

Chci věřit, že je to i tentokrát bublina a že vakcíny a antivirotika skončí ve spalovně. Proti snaze výrobců podojit veřejné finance vypouštěním podobných bublin asi není obrana. Nebezpečí pandemie provázené miliony obětí a ochromením chodu států je natolik reálné, že ho nelze ignorovat, a v případech jako tento se musíme připravovat na horší variantu. Cena takové „životní pojistky“ je v porovnání s jednou standardně předraženou stavbou dálnice nebo úmyslně prohranou arbitráží poměrně nízká. Absurdní mi připadá, že osoby důležité pro chod státu mohou tak snadno odmítnout vakcinaci. Stát nekoupil vakcínu pro krásu jejich modrých očí, ale proto, aby se jeho chod nezastavil, až epidemie přijde.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

ROSELYNE BACHELOTOVÁ

francouzská ministryně zdravotnictví

Nic ještě přesvědčivě nenaznačuje, že pandemie byla mediální bublinou a že bychom měli od očkování upustit. Další postup ale budeme přizpůsobovat počtu a vývoji nových onemocnění. Masivní zásoby hygienických masek a protivirových prostředků ve Francii existovaly už z doby ptačí chřipky. Nákup dostatečného množství vakcíny proti nynější epidemii, jež by byla přístupná pro všechny, kteří o očkování projeví zájem, vycházel z etických principů. Nemáme právo vybírat pouhých 30 procent populace, jež budou mít přístup k vakcíně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 4/2010 pod titulkem Anketa: Množí se názory, že pandemie prasečí chřipky a její dopady byly pouhým „humbukem“, mediální bublinou.