Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zahraniční nedůvěra

ODS a TOP 09 se hádají o státního tajemníka pro Evropu způsobem, který připomíná grotesku. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se nechává slyšet, že nová funkce se může jmenovat klidně Maxipes Fík, jen když Fík nebude zasahovat do jeho kompetencí. Situace je ale poměrně vážná.

Ministr zahraničí razí tezi, že agenda spojená s EU musí zůstat jemu, protože evropské státy „prozatím nejsou vnitrozemí“, a s odkazem na koaliční dohodu říká, že evropskou politiku má koordinovat premiér a ne nikdo třetí. Petr Nečas se hájí, že koordinace musí být profesionální a také s odkazem na koaliční text říká, že si pro to jen formuje aparát. Schwarzenberg věc mediálně šponuje a Nečas byl ten, kdo bez předchozích konzultací s ním navrhl nezvykle silnou úřednickou pozici – státního tajemníka na úrovni „náměstka předsedy vlády“.

Oba mají kus své pravdy. EU skutečně není vnitrozemí a Černínský palác může nabídnout fundovanější analýzy než třicítka úředníků ve Strakově akademii, kteří tu zbyli po vicepremiérovi pro Evropu. Tématem číslo jedna na kontinentu je však ekonomika, která je zase primárně domácí věcí. Je rozprostřená mezi několik ministerstev a centrální banku a jejich průnik v kanceláři premiéra dává smysl. Laickou veřejnost by však s podobnými finesami neměli Schwarzenberg s Nečasem obtěžovat, ať se mezi sebou dohodnou a pak sdělí výsledek.

Věc jim však stála za otevřený konflikt před kamerami a patrně to nebude jen kvůli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].