Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bude na chleba?

Ceny obilí na světových burzách poskočily nahoru, není však důvod k panice

Hořící lány obilí v Rusku a zákaz jeho vývozu vyvolaly nervozitu na burzách a také otázku: Zvednou se světové ceny potravin? V českém prostředí se pak mění na velmi konkrétní dotaz: Podraží chléb? Má to svoji logiku, protože česká pekařská tradice je stejně posvátná jako vaření piva. Konzumní pšenično-žitný chléb, šumava nebo třeba již zapomenutá výražka jsou výrobky, které nemají obdobu na celém světě. Snad právě proto jsou Češi tak citliví, když přijde řeč na chléb, zejména na jeho cenu.

„Zvýšení ceny potravinářské pšenice o tisíc korun za tunu se promítne v ceně rohlíku zhruba deseti haléři,“ tvrdí již řadu let předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský. A přesto platí, že za jistých okolností nemusí chléb podražit, ani když se cena obilí vyhoupne na dvojnásobek. Mohou totiž klesnout jiné náklady, například cena energií. A platí to i opačně – při stabilní ceně obilí může růst cena chleba, pokud poroste třeba cena nafty nebo platy zaměstnanců.

Nicméně je pravda, že cena obilí má velký vliv na ceny potravin a ty zase na nálady společnosti. Proto je důležité porozumět, jak vlastně cena obilí vzniká. Jinými slovy: jak fungují komoditní burzy u nás i ve světě?

Česká specialita

V naší zemi předlistopadový režim zcela zničil obvyklou funkci burz, které ve světě určují ceny. Naši zemědělci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].