Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Poslední šance pro Afghánistán

Nová americká strategie má zabránit tomu, aby v zemi zůstal jen Tálibán

Právě uplynulou neděli se Američané probudili do napjatě očekávaného dne. Zrovna když tento časopis opouštěl tiskárnu, mířil generál David Petraeus do studia televize NBC a v pořadu Meet the Press odpovídal na otázky k Afghánistánu. Podobná televizní vystoupení má naplánována do konce srpna ještě tři a k tomu několik rozhovorů pro deníky.

Petraeusův „mediální blitz“, jak to pojmenoval americký tisk, má prostý důvod. Po svém jmenování vrchním velitelem spojeneckých sil v Afghánistánu začátkem července se generál držel stranou a nechal bez komentáře zprávy o dramatickém nárůstu civilních obětí v zemi, o příklonu vesničanů pod „ochranná křídla“ Tálibánu v reakci na to, že se Američané hodlají příští rok ze země stahovat. Teď chce David Petraeus vysvětlit, co se má do té doby stát a že červenec 2011 „rozhodně nebude datem, kdy USA zamíří k východu a zhasnou“.

Nutno ovšem dodat, že v Afghánistánu se na mnoha místech nesvítí a ve Spojených státech nabírají na síle hlasy, že by se Američané měli přestat pokoušet instalovat žárovky a prostě odejít.

Strach a proud

Svět nyní obletěla zohavená tvář osmnáctileté Afghánky Aiši, které její manžel uřízl nos a uši – potrestal ji za to, že od něj utekla. K trestu došlo podle popisu reportérky časopisu Time, která se s mladou ženou potkala,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].