0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Společnost8. 8. 201010 minut

Chlapi sobě

Recese v Americe otvírá bránu ženám a posílá muže na smetiště dějin

Americký komik Stephen Colbert držel před několika týdny ve svém pravidelném pořadu na stanici Comedy Central trochu štítivě v rukou měsíčník The Atlantic a volal do publika: „Přečtěte si tento článek, je hrůzostrašný!“ Obecenstvo se prohýbalo smíchy, stejně jako nekompromisně působící autorka článku, novinářka Hanna Rosinová.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Colbert ve svém pořadu systematicky paroduje konzervativní televizní komentátory, jeho mladé publikum si tedy slovo „hrůzostrašný“ automaticky překládá jako „hrozně zajímavý“. V tomto případě je pravda někde uprostřed. Mnohastránkový článek s názvem The End of Men (Konec mužů) je skvělý a chvílemi z něj běhá mráz po zádech.

Hospodářská recese je vždy bolestivou ranou s trvalými následky. Pokud trvá dlouho a je hluboká, společnost se natrvalo promění. Ať působí dlouhodobé následky z odstupu mnoha desetiletí jakkoli, transformace s sebou vždy nese chaos a bolí. Někoho hodně.
V tuto chvíli nikdo nemůže vědět, jak přesně poznamená dnešní hospodářská krize Spojené státy nebo Evropu. Množí se spekulace o trvalém úpadku Západu, to je ovšem stará vesta, která se teprve bude muset potvrdit.

Jedna změna v západním světě – zatím jen ve Spojených státech – se však už rýsuje zřetelně, byť nemusí nutně potvrzovat úpadek. Současná recese totiž dovršila a možná na dlouho zpečetila dlouhodobý trend nástupu…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc