Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Třetí pohlaví

Po chirurgické změně pohlaví touží v Česku i jiných zemích tisíce lidí. Ne každý však chce prodělat všechny složité operace, mnozí ostatně vnímají sami sebe jako člověka „někde mezi“ mužem a ženou. Jak se žije těm, kteří nespadají do žádné z kolonek úředních formulářů?

Dva muži na pódiu, oba v cylindrech, vestách a bílých košilích. Drží se kolem pasu a tančí v rytmu francouzských kabaretů. Diváci nadšeně pískají, vykřikují. Dva muži… jenže opravdu? Při pohledu na ně člověku na mysli vytane Toyen, malířka s ženským obličejem v mužském obleku.

Transsexuálů, lidí, kteří se cítí být uvězněni ve „špatném“ těle, je v Česku dle statistik necelá tisícovka. Přesné údaje ovšem neexistují, protože se většina nikdy neodváží vyhledat lékařskou péči. Raději se vdají nebo ožení a zkoušejí žít jako ostatní. Někdo však zjistí, že už nemůže své pocity skrývat, a rozhodne se být sám sebou.

Slovák s italským občanstvím Maty (37), jeden z aktérů zmíněné show, žije v menším městě na jihu Čech. Provozuje malý penzion, zařízený v latinskoamerickém stylu. Návštěvník si tu připadá jako kdesi v Mexiku. Příjemný stín patia, květináče nejroztodivnějších tvarů, houpačka, křídy a pastelky. Po chvíli přiběhne šestiletá dívka, vezme opatrně konvičku a pečlivě zalévá květinu za květinou. Někde mezi tím vším je Maty. Vychovává své čtyři děti, narodila se jako žena, ale cítí se být mužem.

„Bylo mi kolem dvaceti, když jsem potkala svého budoucího manžela, Itala. Byl to gay, já v sobě měla spíš takovou mužskou stránku, která ho přitahovala. A on v sobě měl zase kus ženy,“ vypráví Maty. Chtěla tehdy svůj vnitřní zmatek vyřešit tím, že bude mít děti. Zpočátku to nějak fungovalo,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].