Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Oranžoví na rozcestí

ČSSD se bojí, že když nenajde novou tvář, zanikne

S pozorností plně soustředěnou na novou vládu, která nás podle prvních náznaků rozhodně nebude nudit, jako by zmizeli ze scény. Ale jsou tady a procházejí klíčovým obdobím. Navzdory vítězství ve volbách skončili v opozici a rekordně ztratili voliče. A nyní ohlašují zásadní změny.

Z oranžové na zelenou?

Jestli sociální demokraté hledali symbolický protiklad k Nečasovu kabinetu, v osobě stínového ministra životního prostředí se trefili dokonale. A není to jen na první pohled – dlouhými vlasy, které má Václav Zemek (36) svázané do ohonu, či neformální kostkovanou košilí.

Kontrast se zvyšuje hlavně při podrobnějším zkoumání. Zatímco právník Pavel Drobil se do doby, než na něj v koaličních „škatulatech“ s ministerstvy vyšlo životní prostředí, o tuto agendu nezajímal, o absolventovi Jihočeské univerzity Zemkovi si trpělivý čtenář může v deset let starém lokálním tisku přečíst, že na Vlašimsku staví ploty podél silnic, aby na cestě za rozmnožováním ochránil tamní žáby. Následující dekádu navíc Zemek „v oboru“ pracoval: jak u neziskovek (Český svaz ochránců přírody), tak na úřednických místech coby šéf odboru životního prostředí ve Vlašimi a posléze i na hejtmanství Středočeského kraje.

A zatímco Drobil ohlašuje na svém ministerstvu konec „zelené guerilly“ a „zelené ideologie“, jeho stínový kolega si začíná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].