Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zlatá horečka

Je to velká úleva: kabinet Petra Nečase ještě ani nezačal pracovat a už má po starostech s polovinou svých plánovaných 50 miliard škrtů na léčbu českého rozpočtu. A nejlepší je, že to nikoho z občanů nebude bolet. Ke dvacetimiliardové injekci do státních účtů totiž stačí jediná věc. Podívat se znovu na plánovanou přestavbu tří hnědouhelných elektráren – Tušimic, Ledvic a Prunéřova –, na kterou má padnout téměř sto miliard korun. Veřejnosti byly teď zpřístupněny analýzy renomovaných expertů, podle nichž je celá akce nejméně o třetinu předražená.

Nad celým šťastným zázrakem ovšem visí poměrně velké „jenže“. Podobné informace o zbytečně vyhozených penězích za předražené státní zakázky – od staveb dálnic až po armádní nákupy a stamilionové odměny různým poradenským firmám – jsou v posledních letech odhalovány jako na běžícím pásu. Žádnou závratnou změnu směrem k šetření to ale v politických kruzích zatím nepřineslo a ze zjištěných odpovědí se zdá, že jiné to nebude ani v případě elektráren ČEZ.

Nicméně informace expertů z organizace Ekologický právní servis (EPS) o předražených elektrárnách posloužila už teď jednomu důležitému účelu. Díky ní a následnému pátrání v útrobách rodících se nových hnědouhelných kolosů se dnes zájemcům o veřejné dění nabídla možnost o něco lépe poznat, jakou mocí a kontakty dnes ČEZ disponuje a co všechno si dokáže firma bez…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].