Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Korupci považuji za velmi nebezpečnou nemoc naší současné společnosti. Stojí v pozadí veškerého organizovaného zločinu a závažné hospodářské kriminality.“
Ministr vnitra Martin Pecina po schválení protikorupčního balíčku

Vláda schválila protikorupční balíček
V boji proti organizovanému zločinu by v budoucnu měl pomoci institut korunního svědka. Ten by podle návrhu vlády výměnou za beztrestnost měl policii pomoci rozbít organizované skupiny. Vláda také odsouhlasila pozici takzvaného protikorupčního agenta, který by měl jako volavka předstírat spolupráci na trestném činu. Například zavedení korunního svědka už odsouhlasila sněmovna v roce 2005, prezident ale návrh vetoval. Ačkoli vláda by nový protikorupční balíček chtěla prosadit ještě před volbami, vzhledem ke krátké době a odmítavému postoji ODS je jeho budoucnost ve hvězdách.

Alkoholové havárie
O polovinu víc lidí než předloni zahynulo minulý rok při dopravních nehodách kvůli opilým řidičům. Celkový počet mrtvých na silnicích – 832 lidí – je přitom nejnižší od roku 1989. Počet obětí nehod zaviněných pod vlivem alkoholu ale roste už několik let (36 mrtvých v roce 2007, 80 v roce 2008, loni už 123). Dopravní policie proto od začátku letošního roku podrobuje řidiče dechovým zkouškám při každé silniční kontrole. Podle náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka policie odmítá možnost tolerovat do určitého promile alkohol za volantem jako přestupek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Moldan odchází z ODS

Bedřich Moldan

v řadách ODS vždy trochu vyčníval nejen svojí „zeleností“, dále už vyčnívat nebude, protože je opouští. Senátor za Kutnohorsko oznámil, že zůstane v senátorském klubu ODS, ale na jaře ze strany vystoupí. A to proto, že ODS ztratila o Moldanovy služby zájem – v jeho obvodu chce na podzim nasadit partnerku Mirka Topolánka

Lucii Talmanovou

a také v programovém týmu Vize 2020 nedostal ekologii na starosti právě on, ale místopředseda David Vodrážka. Kdo naopak projevil o erudici všeobecně respektovaného experta zájem, je TOP 09 a Moldan už oznámil, že „nabídky využije“.

Nejasnosti kolem Knížáka
Debata o odchodu Milana Knížáka z čela Národní galerie byla minulý týden poněkud nepřehledná. Nejprve se zdálo, že Knížák v galerii skončí, když ministr kultury Václav Riedlbauch oznámil, že by rád vyhlásil konkurz na nového ředitele letos na jaře. Nakonec ale Knížák na postu nejspíš zůstane až do konce příštího.

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

Policie vyšetří Opencard

Pražské státní zastupitelství nařídilo policii, aby ve spolupráci s ministerstvem financí a NKÚ začala prošetřovat projekt Opencard. Žalobci se rozhodli na základě trestního oznámení na neznámého pachatele, které podala pražská zastupitelka Jana Ryšlinková. Nezávislý audit ukázal, že projekt. který už stál přibližně 900 milionů korun, nesplnil plánované cíle, a navíc stovky milionů z veřejných prostředků skončily u vzájemně provázaných firem, s nimiž pražský magistrát uzavíral pro město nevýhodné smlouvy.

Milost lidem spojeným s Mrázkem
Prezident Václav Klaus v minulosti udělil milost lidem, kteří pochází z okruhu podnikatele Tomáše Pitra a zavražděného Františka Mrázka. Většinou se dopustili daňových a úvěrových podvodů, informoval deník Mladá fronta Dnes. Prezidentská kancelář odmítá, že by prezident o spojení s kontroverzními podnikateli věděl, ale například na nejasná zdravotní potvrzení ho ještě před udělením milosti upozorňoval soud. Prezidentskou milost dostane přibližně každý padesátý žadatel, povedlo se to právě Karlu Steinigerovi, Miroslavě Pragerové, Jarmile Morávkové a Janu Kondlerovi. Uprchlý podnikatel Pitr dostal v lednu šestiletý trest za obchody s akciemi Setuzy, Mrázek byl zastřelen v roce 2006 pravděpodobně také kvůli Setuze.

Další podezřelé tituly v Plzni
Vyšetřovací komise plzeňské univerzity zkontrolovala studium 828 držitelů titulu JUDr. z místní právnické fakulty a dospěla k závěru, že ve třetině případů došlo k pochybením. Sporné případy bude komise dál prověřovat a její šetření by mohlo vést i k návrhům na zveřejnění jmen pochybných doktorů či odebrání doktorských titulů. Podivné praktiky školy se provalily loni na podzim, kdy vyšlo najevo, že disertační práce proděkana Ivana Tomažiče je zřejmě plagiát. Média i Akreditační komise ministerstva školství pak postupně odhalovaly podezřelé okolnosti, za kterých v Plzni studovali někteří policisté, advokáti či politici, neprůhlednost přijímacího řízení i provázanost vedoucích funkcionářů fakulty s podezřelými obchody.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Spor o justiční mafii

Soudce

Vojtěch Cepl ml.

opět nesmí rozhodnout spor mezi bývalou nejvyšší státní zástupkyní

Marií Benešovou

a zaměstnanci justice sdruženými kolem nynější nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Ty Benešová označila za „justiční mafii“ v případu vyšetřování Jiřího Čunka. Podle právníků Vesecké a spol. je soudce Cepl podjatý, protože se o případu vyjadřoval v médiích. Námitku teď má rozhodnout Vrchní soud v Praze. Vzhledem k tomu, že podobná námitka byla proti soudci Ceplovi už vznesena a Ústavní soud ji neuznal, dá se předpokládat, že se Ceplovi případ opět vrátí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tažení proti krajní pravici

Zatímco se u Nejvyššího správního soudu rozhodovalo, jestli zakázat krajně pravicovou Dělnickou stranu (DS), detektivové z ÚOOZ rozjeli další vlnu zatýkání pravicových extremistů. Podle nepotvrzených zpráv z médií zadrželi policisté minimálně dva příslušníky neonacistických organizací – Richarda Langa a Milana Hrocha. Ten je zároveň lídrem kandidátky DS na Vysočině. Podle Vladimíra Řepky, mluvčího ministerstva vnitra, které proti straně podalo žalobu, nejsou obě akce státem koordinované a probíhají nezávisle na sobě.

Šéf Sazky má vilu za 60 milionů
Loterní společnost Sazka je ve vážných finančních problémech a zároveň čelí kritice, že ani akcionáři, ani dozorčí rada nevědí, jak vysoké jsou platy a odměny manažerů. Například šéf Sazky Aleš Hušák má velký majetek, vlastní mimo jiné sídlo na španělském ostrově Menorca za 60 milionů korun. Hušák odmítá nákup nemovitosti vysvětlit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2010 pod titulkem Deset českých zpráv, které by vás neměly minout