Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Ovlivní rozsudek o Dělnické straně zdejší extremistickou scénu?

Zdeněk Ryšavý • Autor: Respekt
Zdeněk Ryšavý • Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

ZDENĚK RYŠAVÝ

výkonný ředitel ROMEA, o. s.

Otázkou stále zůstává, jaký ten rozsudek vlastně bude. Pokud dojde k rozpuštění Dělnické strany, tak lze předpokládat, že neonacisté přejdou do nového subjektu, který již mají připravený. Jedná se o Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, kterou vede Vandasova matka. Neonacistům to ale jednoznačně zkomplikuje letošní volby. Pokud k rozpuštění nedojde, tak to neonacisty posílí. Ať soud dopadne jakkoli, vláda tento krok musela udělat, aby vyslala veřejnosti jasný signál, že neonacismus nechce tolerovat. Podle mého názoru zástupci vlády během soudu jednoznačně dokázali, že DS spolupracuje s neonacisty a v současné době lze stranu zařadit mezi neonacistické subjekty. Měla by tudíž být rozpuštěna.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

CZESLAW WALEK

náměstek ministra pro lidská práva a menšiny

Zásadně. Je neoddiskutovatelné, že druhý vládní pokus o zákaz činnosti Dělnické strany má mezi lidmi větší podporu než ten předchozí. Lze spekulovat, co je za tím, zda otřesný útok ve Vítkově nebo jasné signály politické reprezentace, že ideologie rasové nadřazenosti je nepřípustná. Ve veřejné debatě převládl argument, že existence DS a aktivity extremistů ohrožují společnost jako celek. Její případný zákaz je signálem tímto směrem. Opačné rozhodnutí budou extremisté, neopodstatněně, považovat za vítězství. Pro utlumení aktivit extremistů je ale daleko důležitější razantní postup policie vůči extremistům a nekompromisní postoj osobností veřejného života. Obojího jsme v poslední době svědky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

IVAN GABAL

společnost GAC

Pokud soud v únoru rozhodne o zákazu Dělnické strany, začnu věřit, že naše justice zvedá hlavu a pod zákon se dostane i politika. Její tendence k extremismu a rasismu se totiž netýkají pouze Dělnické strany. Ta je extremistická především neonacistickým zázemím, které je předmětem soudního zkoumání. Dojde-li k zákazu DS, bude to významné oslabení extremistické scény, protože jde o lidi, kteří se bez kukly, černých brýlí a davu nebo politického krytí neodváží samostatně zvednout hlavu. Pokud bude policie a justice také vyvozovat osobní odpovědnost za rasistické povykování nebo výroky, máme opět šanci vrátit se do normálu a řešit narušení etnické soudržnosti české společnosti věcně, v klidu, pozitivně a beze strachu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

DANIEL VOLÁK

starosta Litvínova

Co se týče města Litvínova, rozsudek o Dělnické straně nebude mít na dění v našem městě nijak zásadní vliv. Situace v Litvínově je už delší dobu konsolidovaná a s extremistickou scénou se nepotýkáme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2010 pod titulkem Anketa: Ovlivní rozsudek o Dělnické straně zdejší extremistickou scénu?