Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Žádaný nápadník Bašár

Nálepka „osy zla“ nezabrala a svět roztáčí se syrským diktátorem nové kolo námluv

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Skupinka studentů z Harvardu byla nadšená. Na své studijní cestě Blízkým východem měla nachystaný program, o jakém se posluchačům českých univerzit ani nesní. Potkali libanonského prezidenta, hovořili s vlivnými členy izraelské vlády a v Damašku se právě setkali se syrským diktátorem Bašárem Asadem. „Je tak inteligentní, kultivovaný, západní,“ svěřovali se později na neformální recepci těm, kteří se tak blízko k syrské hlavě státu zřejmě nikdy nedostanou.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Z fotografií toho samého Asada, které ze zdí shlížejí na dění ve většině restaurací a obchodů v Damašku, žádné zvláštní charisma ani autorita nevyzařují. A i na televizních obrazovkách vypadá syrský vládce spíše toporně, duchem tak trochu nepřítomně a bezbarvě. Ještě před několika lety se navíc zdálo, že dny muže, který v sobotu oslavil deset let od převzetí moci v zemi, budou brzy sečteny. Bushova administrativa prohlásila Sýrii za „výspu tyranie“, zařadila ji na „osu zla“ a její poradci vymýšleli, jak poslat vojáky z Iráku rovnou i do nedalekého Damašku.

Investoři i zahraniční diplomaté se „lotrovskému režimu“ vyhýbali a Sýrie se v roce 2004 stala jedinou středomořskou zemí, s níž Evropská unie nevyjednala asociační dohodu. Když před dvěma lety Damašek navštívil se skupinou českých podnikatelů Jiří Paroubek, sklidil kritiku za cestu do země, která podporuje teroristy a drží…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].