0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika18. 7. 20106 minut

Začněte u sebe

Skandály Sarkozyho týmu zásadně snižují ochotu Francouzů šetřit

Smrtící léto. Na toto slovo lze v rozpálených červencových dnech narazit v titulcích mnoha francouzských novin. Netýkají se však extrémních teplot jako v roce 2003, kdy kvůli vedru v zemi zemřely tisíce lidí. Letos jde o katastrofický průběh léta, během něhož se na francouzskou vládu a prezidenta valí jeden skandál za druhým. To vše v době příprav klíčové reformy důchodového zabezpečení, od níž si vládnoucí politici slibují zastavit hrozivý nárůst zadlužení státu.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Čísla jsou vskutku alarmující. Veřejný dluh za prvních šest měsíců letošního roku opět lámal rekordy. Pohybuje se na úrovni 80 procent HDP (1535 miliard eur), a na každého Francouze včetně kojenců tak dnes „připadá“ částka v hodnotě 24 tisíc eur. Otcem potřebné reformy je ovšem ministr Éric Woerth, na něhož v létě prasklo, že mu dědička firmy L’Oréal Liliane Bettencourtová zřejmě předávala nelegální velké peníze určené pro poslední Sarkozyho prezidentskou kampaň. O nutnosti úspor se nadto diskutuje ve špatné atmosféře: politici vyzývají veřejnost k utahování opasků a zároveň vědí, že současná francouzská elita zhusta využívá stát jako dojnou krávu.

Příliš drahý

Sled afér se začal odvíjet těsně před prázdninami. Právě v době, kdy Nicolas Sarkozy vyhlásil plán, jak snížit v průběhu tří let o 10 procent výdaje státu a vyzval Francouze k šetření, vyšlo najevo, že dva členové vlády…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc