Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Tah Tůmou na TOP 09

Prahu čekají nejzajímavější volby od roku 1989

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

V době, kdy Zdeněk Tůma ještě ani nepotvrdil kandidaturu na pražského primátora, byl už médii označen za budoucího šéfa TOP 09 a dokonce i českého prezidenta. V českém tisku se toho napíše hodně, zůstaňme proto raději zatím jen u nadcházejících komunálních voleb: tam je evidentní, že dlouholetý guvernér České národní banky vtiskne souboji o pražský magistrát nový rozměr. Rozměr, který dokonce přesahuje hranice hlavního města.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Našlápnuto

Pohled na čerstvě sestavenou vládu stále vyvolává otázku: To opravdu šéfové koalice nenašli alespoň jednoho nečekaného ministra? Proč takový strach riskovat, překvapit zajímavou osobností? Vždyť před čtyřmi lety vyšel nápad s Karlem Schwarzenbergem, mužem, který tu měl dlouhá léta punc rakouského šlechtice a do Senátu se dokonce dostal až na druhý pokus. A dnes je z něj téměř miláček národa.

Jen pár dní po tomto vládním zklamání přišla TOP 09 s nápadem, který v českých podmínkách hraničí s genialitou (a to není v politickém světě až tak časté). Na pražského primátora nominovali všeobecně uznávaného guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu. Z prvoplánově politického hlediska by se zdálo, že nemá moc předpokladů uspět: působí příliš usedle a introvertně, dosud mluvil především řečí čísel a emoce by na jeho tváři těžko hledali i agenti CIA specializující se na řeč těla. V souvislosti s Prahou má však ty nejcennější přednosti – slušnost,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].