Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Nový život lovce mafiánů

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice si může po pěti letech napětí a soudních sporů oddechnout. Sociální demokraté stáhli žalobu, v níž po něm žádali milionové odškodnění za jeho zprávu popisující propojenost špiček ČSSD s organizovaným zločinem. Krátce předtím už podobnou žalobu jejich předsedy jako bezdůvodnou zamítl soud. Jakkoli neoprávněné výhrůžky stranických šéfů byly, jejich účel je splněn: Kubice je pryč od policie a spolu s ním dvě stovky jeho elitních detektivů. Dobrodružný příběh jednoho z nich – Jaroslava Hrušky – ovšem prozrazuje, že éra zdejšího zotročení policie mocnými politiky nemusí trvat věčně.

Do září máme vyprodáno. Moštovat budeme zase po prázdninách,“ říká do mobilu Jaroslav Hruška a pak vyťukává novou zakázku do svého laptopu. Tento rok si zemědělec Hruška skutečně nemůže stěžovat. Seznam čekatelů na novou várku lahodného moku obsahuje už desítky jmen a jeho plzeňské biofarmě, jejíž srdce tvoří hrázděný dům z 18. století, se vůbec daří.

Z dotací Evropské unie Hruška nedávno nakoupil stroje na výrobu moštu a nyní plánuje vybudovat ekologickou kompostárnu. „Chci být ve výrobě co nejsoběstačnější a zanechávat přitom po sobě co nejmenší ekologickou stopu,“ říká urostlý třicátník ve své roubené pracovně, pod jejímiž okny se prohání několik koz a statný beran.

O sto kilometrů dál a několik hodin později se v jedné z vesnic nedaleko Domažlic právě vrací z odpolední procházky prošedivělý muž. Kousek za ním se loudá mohutný bernardýn, který v letním žáru sotva lapá po dechu. „Ještě pár metrů a dostaneš napít,“ pobízí Miroslav Borník psa a pouští ho na předzahrádku svého malého domku.

„Coby? Jsem v důchodu, chodím na procházky se psem, sem tam něco opravím kolem chalupy,“ říká Borník na otázku, čím se teď ve svém životě zabývá. „Nedaleko odsud jsem začínal sloužit, tak jsem se do kraje svého mládí na konci života zase vrátil. Objasnil jsem tu první případ, mám to tady spojené s hezkými zážitky.“

 …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].