Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Zoufalý hrdina

Novináři jej nazvali hlavním svědkem v případu žhářského útoku ve Vítkově a zveřejnili jeho jméno a bydliště. Výhrůžka na sebe nenechala dlouho čekat. Přesto vina za zbytečné odhalení totožnosti Marka Heczka neleží na médiích, ale na policii.

Červnové slunce praží do oken Obecního úřadu v Oticích a telefony nepřestávají vyzvánět. Poslední měsíc byl v této ani ne patnáctsethlavé vesnici na Opavsku nezvykle hektický. Nejprve se dozvěděli, že mají v obci hrdinu, poté mu někdo vyhrožoval, a pak přišly záplavy.

„Volala nějaká novinářka z Radiožurnálu a chtěla vědět, jestli jsme na Marka hrdí. Já jsem ani nevěděl proč,“ vzpomíná na 19. květen letošního roku starosta Jan Lihotzký, jenž o svědectví jednoho z otických občanů u Krajského soudu v Ostravě nic netušil. Marek Heczko se však za svědecký stolec nakonec nepostavil. Požádal soud, aby mu bylo dovoleno svědčit bez přítomnosti obžalovaných. Vyřešení technických náležitostí, které umožní obžalovaným vidět a slyšet svědkovu výpověď z přilehlé místnosti, trvalo soudu jeden den. Média ale mezitím stihla prozradit, že Heczko hrál v dopadení čtyř obžalovaných hlavní roli.

Heczko vpředvečer žhářského útoku vezl dvě své známé Žanetu a Zuzanu na opavskou diskotéku Peklo. Zuzana telefonovala s Jaromírem Lukešem, a pak se Žanetě zmínila, že byl „nějaký divný“ a řekl jí, že „jedou na Cikány“. Další den měl Heczko školení dobrovolných hasičů a kolega profesionál se jim hned na začátku omluvil za svou únavu z nočního zásahu při požáru domu romské rodiny ve Vítkově. V té době už byla média plná zpráv o útoku žhářů a těžkých zraněních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].