Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Stroj času

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Vynalézavost lidského ducha ale umožnila odcestovat do budoucnosti i bez putování vesmírem. Tedy alespoň z ekonomického pohledu. Dopravním prostředkem se staly dluhy. Díky nim si mnoho lidí dopřává životní úrovně, které by jinak dosáhli mnohem později, možná by se jí dočkaly až příští generace.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Je ovšem spravedlivé uvést, že půjčky a úvěry nejsou vždy špatné. Mladý člověk začínající pracovat se často nejdříve zadluží, aby si zajistil zázemí pro sebe a svou rodinu. V dalších letech dluhy splácí a v ideálním případě následně začíná spořit na stáří. Z ekonomického pohledu se čas mladého člověka nejdříve zrychlí, následně ale zpomalí a poslední výdech by měl správně nastat ve stejném okamžiku přirozeného i ekonomického času.

Jenže co kdyby byl člověk nesmrtelný? Nikoho takového neznám, ale z ekonomického pohledu se nesmrtelnost často připisuje státu a zdůvodňuje se tím, že státy nemusí splácet své dluhy. Toto zdání je jednou z příčin růstu veřejného zadlužení některých zemí do závratných úrovní. Tyto země, a není jich málo, se posunuly v čase daleko do budoucnosti. Lidé v nich žijí s úrovní veřejných služeb, platů ve veřejném sektoru, rozsahem sociálních politik a kvalitou infrastruktury, jichž by bez dluhů dosáhli až někdy v budoucnosti.

Současné problémy, které se z Atén přenesly až do otázky existence eura, ukazují, že to s nesmrtelností státu a jeho bezbřehým zadlužováním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].