Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čí je to hlas?

Před volbami se slovenský premiér Robert Fico ocitl pod těžkou palbou

Doufám, že to nikdo neposlouchá.“ Ten, kdo před deseti lety vyřkl na Slovensku tuto větu, musel minulý týden propadnout velkému zděšení, protože si „to“ právě vyslechly statisíce, možná miliony lidí. A premiér Robert Fico vyděšen zcela zjevně byl.

Ve čtvrtek dopoledne se na webu deníku SME objevila z anonymního zdroje minutová nahrávka monologu muže, o němž by na první poslech sotva někdo zapochyboval, že je to Robert Fico. „Zabezpečil jsem na tento rok 35, na příští rok asi 40… Musí vzniknout nějaká paralelní finanční struktura, která musí být k dispozici pro účely i volební kampaně…“ Tato a další slova by za normálních okolností přivedla jeho autora přímo do vězení, neboť jde o přiznání nelegálních příjmů desítek milionů korun pro politickou stranu. Jenže na Slovensku nebyly minulý týden ani trochu normální okolnosti. Byly dva dny před parlamentními volbami a atmosféra houstla každou hodinou.

Premiér Fico vzápětí svolal tiskovku, označil nahrávku za „absolutní podvrh“, spílal novinářům, kteří „onanují“ na jeho osobě, a popřál jim „příjemný sexuální zážitek“. Fico se sice často velmi přesvědčivě rozčiloval na novináře i v minulosti a plánovitě si tak zvyšoval popularitu, jenže tentokrát byl zjevně zcela neplánovaně zasažen. Premiér, který před několika měsíci téměř zničil svého opozičního soupeře SDKÚ, když na tiskovkách vytahoval…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].