Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Pirátská logika

Vypadalo to jako senzace úplného finále předvolební kampaně. Senzace, která před nás postavila „zásadní“ otázky jako: Může konzervativní politik mluvit sprostě? A je to vůbec ještě konzervativní politik?

Řeč je o posledním hitu YouTube s 54 tisíci zhlédnutí během dvou dnů. Vedení České pirátské strany zastihlo minulý týden před vchodem do parlamentu exministra financí a duchovního otce TOP 09 Miroslava Kalouska a začalo ho natáčet na kameru. Kalousek podepisuje své fotky a přitom poněkud mimo kontext tituluje „piráty“ slovy jako hovno a kokot. „Mám napsat žižkovskému hovnu?“ ptá se exministr a rozmachuje se k autogramu. Pak přitvrzuje: „Dejvickému kokotovi kokot Mirek,“ odříkává nahlas, co připsal pod fotografii. Kalouskovi jde tenhle slovník z pusy s opravdovou lehkostí a i piráti se uculují. Vše pak po pěti minutách končí stejně přátelsky a s úsměvem, jak to začalo: „Bylo mi ctí, pánové,“ rozmachuje se „kokot Mirek“ ke zjevně upřímnému pozdravu. V tu dobu ale ještě netušil, že piráti neodolají a „sólokapra“ zveřejní. Dokonce v sestříhané podobě, v níž zůstaly už jen bezkontextové nadávky a závěrečný apel ve stylu: Takovéhoto politika chcete volit?

Vzápětí se na sociálních sítích a zpravodajských serverech skutečně rozjela debata v duchu, že takhle tedy konzervativec nemluví. Kalousek se pak hájil slovy: „Přišel jsem ke sněmovně, kde na mě již čekali. Na transparentech…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].