Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Gratulace

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Je to pomalu dvacet let, co Češi mohli po desetiletích temnoty poprvé svobodně volit. Kdo by se tehdy nadál, že budou mnozí lidé tak rychle z demokracie unaveni. Už za pár dní znovu staneme u volebních uren a stejně jako v porevolučním čase budeme spolurozhodovat o své budoucnosti. Když už nic jiného, tohle dokazuje, že těch posledních dvacet let bylo úspěšných. Zatím nevíme, jak hlasování ovlivní povodně (o nich si můžete přečíst na str. 3436), které zasáhly velkou část Moravy. Pokud by většina postižených zůstala doma, mohly by volby dopadnout o trochu jinak, než naznačují průzkumy. Velká voda nám ale dala i jednu politickou lekci. Hasiči pomáhající v Troubkách, sražených velkou vodou na kolena už jednou v roce 1997, říkali novinářům, že se místní lidé mnohdy nechtěli nechat evakuovat, protože nevěřili, že by se mohly povodně opakovat. Víra, že se nám nemůže podruhé stát něco tak špatného, byla silnější než zkušenost, že se voda do obce může dostat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jak si budete moci přečíst na následujících stránkách, neměli bychom se strašit katastrofálními scénáři. Přesto je dobré někdy na zkušenost dát. Že to, co jednou způsobilo velkou škodu, může ji způsobit znovu.

V tomto rozšířeném čísle si budete moci přečíst analýzy možných scénářů po volbách, rozhovor s Alexandrem Vondrou o vývoji uvnitř ODS či ministrem financí Eduardem Janotou o správě této země. Také tu naleznete připomenutí, co rozhodlo minulé parlamentní volby.

Za týden pak v Respektu najdete rozbor finálních výsledků a možných konsekvencí. Pro zájemce tu také bude možnost sledovat naše komentované on-line zpravodajství na www.respekt.cz. Začínáme tuto sobotu ve 14.00.

Závěrem bychom rádi pogratulovali ČT 24 k pátým narozeninám. V rámci zuřící mediální konkurence si občas novináři nevšímají úspěchů svých kolegů. A zpravodajská televize nepochybně úspěchem je. Při této příležitosti by se měla připomenout práce Zdeňka Šámala, který stanici položil základy a vybudoval ji z ničeho.

Dnešní tým pod vedením Milana Fridricha posunul ČT 24 ještě dál - televize je rychlá, nezávislá a zajímavá. Nepochybně by každý našel nějakou tu chybu, ale rozhodně platí, že tak kvalitní službu jsme si před pěti lety neuměli představit. Televizi se navíc podařilo to, co nedělala v minulosti - přetáhla z tištěných médií novinářské špičky, které zvýšily její úroveň. Ať už jde o Jindřicha Šídla anebo Petra Fischera. Takže držíme palce do dalších let.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři, inspirativní čtení a volbu vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].