0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

2. 5. 201011 minut

Smradi jdou volit

Co můžeme čekat od facebookové generace

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Do stojatých vod předvolební kampaně spadl meteorit a udělal na hladině pořádné kruhy. Video Přemluv bábu lehce pankáčským způsobem vyzývající mladé lidi, aby se zajímali o blížící se volby, vybudilo politiky zprava i zleva k pobouřeným komentářům a zelené dokonce k natočení vlastní verze klipu. Byť se první kruhy v mezičase utišily, nebývalý úspěch skeče stočil pozornost k síle, kterou zatím strany nechaly ležet ladem: k nejmladším voličům. Letos půjde volit první generace narozená po revoluci, a pokud se spolu s o pár let staršími vrstevníky dostaví k urnám, politický rybník by měl začít nervóznět.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

130 tisíc, 600 tisíc, milion
Je jich totiž masa. Čerstvě má voličský průkaz 130 tisíc lidí, těch, kteří zatím hlasovali jen jednou, je 600 tisíc a voličů do pětadvaceti let je více než milion, což představuje osminu celkového elektorátu země. Vzhledem k tomu, že v minulých parlamentních volbách činil rozdíl mezi vítěznou ODS a druhou sociální demokracií 160 tisíc hlasů, právě junioři by mohli určit, kdo po letošních volbách bude vládnout. Jenže, nic není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Právě pro mladé voliče, a nejen ty v Česku, je charakteristické, že ze všech skupin nejčastěji nakonec zůstanou doma a volit nejdou. Hlasování v posledních parlamentních volbách v roce 2006 se zúčastnilo okolo 37 procent lidí do 22 let, přičemž celorepubliková účast…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc